Ce salariu au profesorii? Sorin Cîmpeanu: Cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei/ Un profesor cu experienţă are 4.398 de lei net

profesori, scoala Sursă foto: Unsplash

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este adeptul salarizării motivante în domeniul educaţiei şi că cel mai mic salariu este de 2.597 de lei net la care se pot adăuga unele sporuri. Cel mai mare salariu, al unui dascăl experimentat, poate depăşi 1.000 de euro, în învăţământul preuniversitar. În învăţământul universitar, Sorin Cîmpeanu spune că salariile sunt motivante, scrie News.ro.

Sorin Cîmpeanu, a vorbit, duminică, la Prima TV, despre salariile din învăţământ, el afirmând că acestea au crescut cu 4 la sută începând din acest an.

„Am fost şi voi rămâne un adept al unei salarizări motivante în educaţie. În acest an au fost majorări salariale de puţin peste 4 la sută, jumătate de cât ar fi prevăzut Legea 153. După ce anul trecut, în 2021 ar fi trebuit să fie majorate cu alţi 8 la sută şi nu a existat nicio majorare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ministrul Educaţiei a declarat că este nevoie de salarizare motivantă în învăţământ.

„Nu vreau să mă raportez la alte domenii, nici la sănătate, nici la justiţie, cu salariile din educaţie, pentru simplul motiv că  educaţia este atât de importantă încât nu are nevoie de raportare la alte domenii. În educaţie, pur şi simplu este nevoie de salarizare motivantă. Altfel, cei mai buni absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior pe care îi dorim în sistemul de învăţământ nu vor lua această decizie, este simplu. Un absolvent bun de învăţământ superior, spunând lucrurilor pe nume, are mai multe variante: a alege să rămână în învăţământ cu un salariu X sau a fac o altă alegere cu un salariu de trei, de patru, de cinci ori mai mare. Decizia este firească”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cel mai mic salariu este de 2.597 de lei, a afirmat Cîmpeanu.

„După această majorare, începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizaţia de hrană inclusă. Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să  mai aduagi un spor între 3 şi 20 la sută. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20 la sută, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga. Dar baza, minimum este cel care l-am zis, 2.597 lei”, a declarat ministrul.

Cel mai mare salariu, al unui profesor cu experienţă, este de peste 1.000 de euro, mai afirmă Cîmpeanu.

„Un profesor cu experienţă, cu vechime maximă, de 40 de ani, eu sunt un profesor cu o vechime de peste 30 de ani, faţă de 2.597 de lei net are 4.398 de lei net, cu 70 la sută mai mult decât debutantul. Sigur, se mai adaugă nişte sporuri. Pentru un profesor de experineţă, cel mai frecvent întâlnit spor, în afară de cel de dirigenţie, de 10 la sută, este gradaţia de merit, sporul de 25 la sută. Depăşesc 1.000 de euro”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce priveşte învăţământul  universitar, aici salariile sunt mai mari.

„Acesta este sistemul de salarizare în învăţământul preuniversitar. Există diferenţe majore între salarizarea din preuniversitar şi universitar, mai ales la cei care au o experienţă medie sau mare, care deţin titlul de profesor sau conferenţiar. Acolo, salarizarea, să nu se supere colegii mei, este în regulă. Salariile sunt motivante. Asta înseamnă mai mult de 2.000 – 3.000 de euro pe lună. Salariile sunt motivante, o spun cu toată răspunderea, mai ales dacă universitatea are posibilitatea să ofere un plus de salarizare din venituri proprii. Baza legală există. Problema e la asistenţi, acolo este problema, veniturile sunt mici. La asistenţi nu pot face aceeaşi afirmaţie că salariile sunt atât de motivante. Un rector poate avea un salariu de maxim 5.000 de euro”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: