Partidul Social Democrat (PSD) pregătește un proiect legislativ prin care să taxeze casele de marcat de tip Selfpay, fără casieri, din supermarketuri. Inițiativa a apărut după ce decizia lanțului Auchan de a introduce case 100% self-scan și casierii să aibă un nou job de consilier pentru clienți a provocat discuții aprinse pe rețelele de socializare. În acest sens, reprezentanții Auchan au transmis un punct de vedere. Compania spune că atunci când o să fie un document concret al acestor propuneri se vor consulta cu ambele părți implicate, atât autoritățile cât și mediul de afaceri, pentru a analiza un astfel de proiect.
Potrivit News.ro, supermarketurile ar putea plăti taxe aferente unui salariu minim.
„Prioritatea companiei noastre este reflectarea corectă a realității despre casele de marcat din magazinele Auchan. În ceea ce privește subiectul unor diverse inițiative politice, precizăm faptul că în situația în care acestea vor avansa, cu siguranță vor fi abordate și tratate în cadrul potrivit, la nivelul consultărilor cu asociația retailerilor, cu autoritățile și cu toți cei care sunt potriviți să analizeze un astfel de proiect”, transmit reprezentanții Auchan.
Reprezentanții companiei spun că nu vor fi dați afară casierii, ci se vor îndrepta către o nouă meserie în cadrul companiei, cea de consilier, noul lor rol fiind acela de a acorda consultanță și suport clienților.
„Reamintim următorul aspect foarte important – niciun casier nu este disponibilizat și nici nu va fi. Casierii au fost și rămân în continuare în echipele noastre și sunt dezvoltați din punct de vedere al competențelor. Mai exact, aceștia urmează niște cursuri de formare și pregătire pentru a întâmpina și mai bine clienții, pentru a-i consilia și ajuta, așa cum am precizat mai sus. Casierii sunt dezvoltați pentru a ajuta clientul să învețe noua tehnologie, să-i acorde întregul suport și consultanță, având totodată și posibilitatea de a scana în continuare produsele clienților. Ne aflăm așadar, în curs de dezvoltare a unei meserii, meseria de casier evoluează”, precizează reprezentanții companiei.
Compania transmite că este în prezent într-un proces de recrutare, având 300 de poziții deschise în prezent, pe diverse posturi, inclusiv casieri.
„Am inițiat un proiect de modernizare a liniei caselor, respectiv înlocuirea caselor pe care le-am avut până acum cu niște case moderne, multifuncționale, care pot fi operate atât de client, cât și de angajații noștri. Sunt case de tip reversibil, hibrid, care oferă clienților două variante: fie să-și scaneze ei cumpărăturile, fie cu ajutorul angajaților noștri. Astfel, linia caselor are case unde scanează casierii pentru clienți, la fel cum s-a întâmplat și până acum, și case la care clienții își pot scana singuri cumpărăturile, unde pot apela la consiliere și la ajutorul casierilor, inclusiv pentru scanare. Marele avantaj al acestui sistem este că toate casele dintr-un hipermarket sunt deschise în același timp. Auchan operează magazine foarte mari, în fiecare unitate fiind între 15 și 50 de case de marcat. În mod normal, aveam un număr limitat de case deschise, pentru că ne aflăm, la nivel de industrie, într-o situație dificilă a forței de muncă. Astfel, din 50 de case, să spunem, puteau fi 20 deschise. Astăzi, toate cele 50 de case sunt deschise simultan”, menționează reprezentanții Auchan.
În prezent, 12 dintre magazinele Auchan (hipermarketuri, supermarketuri și magazine de proximitate MyAuchan) din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara sunt deja echipate cu noul sistem de case, urmând ca până în 2025 acesta să fie disponibil în toate unitățile rețelei.