Organizația Mondială a Sănătății consideră că Europa are o „bombă cu ceas” de care trebuie să se ocupe din cauza lipsei de personal sanitar. Uniunea Europeană a avut peste 1,8 milioane de medici în 2021 și o medie de 136 de fizioterapeuți la 100.000 de locuitori.
Media este semnificativ mai bună în comparație cu alte regiuni ale lumii, deși există încă diferențe mari între cele 27 de state membre. De exemplu, în Germania există 234 de medici la 100 000 de locuitori, față de doar 12,7 în România, scrie Euronews.
Cifrele vin în contextul în care există numeroase sugestii privind o lipsă iminentă de personal medical, în special în țările din estul UE.
Un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății în septembrie 2022 a evidențiat numărul de lucrători din domeniul sănătății care îmbătrânesc și a calificat drept „bombă cu ceas” o creștere a bolilor cronice care duce la o cerere sporită de asistență medicală.
În 13 din cele 44 de țări incluse în raport, peste 40% dintre medici au depășit vârsta de 55 de ani, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa sustenabilității forței de muncă.
În ciuda cifrelor relativ stabile, recrutarea insuficientă și lipsa de retenție ar putea înrăutăți situația pe fondul îmbătrânirii forței de muncă, se sugerează în raport.
„Nu mai putem aștepta pentru a aborda provocările presante cu care se confruntă forța noastră de muncă din domeniul sănătății. Sănătatea și bunăstarea societăților noastre sunt în joc – pur și simplu nu mai este timp de pierdut”, a declarat în martie Dr. Hans Henri Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
Austria are cel mai mare număr de medici practicieni
Dintre statele membre ale UE, Austria avea 540 de medici în activitate la 100.000 de locuitori, cel mai bun raport din UE. România are doar 350 de practicieni, iar cei mai puțini medici în activitate din UE îi are Franța cu 318 medici la 100.000 de locuitori.
Medicii practicanți implică profesioniști din domeniul sănătății care furnizează direct servicii pacienților în perioada de numărare.
Deși Germania reprezenta peste 20% din totalul medicilor din UE în termeni absoluți, dimensiunea relativ mare a populației sale a făcut ca raportul să nu fie mai mare decât cel al vecinilor săi.
Austria are cel mai bun raport de 540 de medici la 100.000 de locuitori. În schimb, Franța, Belgia și Ungaria au înregistrat cele mai scăzute rate, situându-se sub pragul de 350 la 100 000 de locuitori.
Italia este lider la numărul de deținători de licențe – dar ce este în neregulă?
Italia, în comparație cu alte state membre ale UE al căror număr a fost inclus în ultima versiune, a avut cel mai mare număr de medici licențiați, urmată de Suedia și Germania.
Italia are cel mai mare raport dintre practicieni licențiați și populație. Totuși, această cifră nu se traduce atunci când vine vorba de profesioniștii medicali „reali” care profesează.
Cu toate că numărul de profesioniști din domeniul sănătății înregistrați se ridică la peste 700 la 100.000 de locuitori în Italia, o forță de muncă din ce în ce mai îmbătrânită și o mare emigrație a medicilor lasă un gol.
Potrivit unui studiu publicat în 2020 în The Lancet, 54% dintre medicii italieni aveau vârsta de 55 de ani sau mai mult și erau mai aproape de pensionare. De asemenea, aproximativ 1.000 de medici părăseau anual țara după ce li se acordau licențele.
România este la coada clasamentului european în privința medicilor licențiați, cu un număr de 309 licențe la 100.000 de locuitori, fapt care se datorează și exodului absolvenților de medicină.