Cel mai grav îngheţ produs în ultimele decenii în Brazilia şi costurile mari de transport ar putea urca preţurile cafelei la niveluri record

cafea, boabe Sursa foto: Pixabay

Cel mai grav îngheţ produs în ultimele decenii în Brazilia şi costurile mari de transport determinate de pandemia de Covid-19 vor urca preţurile cafelei la niveluri record multianuale, în următoarele săptămâni, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.

Creşterea preţurilor cafelei va avea drept consecinţă costul mai mare al unui coş de cumpărături, în urma majorării preţurilor unor alimente precum pâinea, uleiurile vegetale şi zahărul,

Un indice privind preţurile alimentelor la nivel mondial calculat de agenţia pentru alimente a Naţiunilor Unite a crescut în iulie cu 31%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, într-o perioadă în care mulţi cumpărători au probleme financiare din cauza pandemiei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cel mai grav val de frig produs în Brazilia din 1994 a urcat preţul boabelor verzi de cafea la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape şapte ani şi este aşteptat ca creşterea să fie rransferată consumatorilor, atunci când vor cumpăra boabe prăjite sau cafea răşnită din supermarketuri.

Preţul cafelei arabica aproape s-a dublat în ultimele 12 luni la bursa ICE de contracte futures din Statele Unite, culturile din Brazilia având probleme şi din cauza celei mai grave secete din ultimii 91 de ani.

Amploarea pagubelor este încă evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au rezistat refacerea producţiei ar putea dura până la şapte ani.

Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA arată că preţurile medii ale cafelei râşnite au urcat cu 8,1% în aprilie, la un maxim de 4,75 de dolari livra (453,5 grame) comparativ cu anul anterior şi cel mai ridicat nivel atins din iulie 2015, din cauza secetei din Brazilia.

Creşterea preţurilor la cafeaua arabica pe bursa ICE Futures din SUA a accelerat rapid, cu toate acestea, după îngheţul recent şi preţurile de vânzare cu amănuntul par că vor creşte cu siguranţă ca răspuns.

În Brazilia, cea mai mare ţară consumatoare din lume după Statele Unite, preţurile la cafea prăjită şi măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE.

După îngheţurile din iulie, grupul brazilian Abic din industria cafelei le-a spus companiilor specializate în prăjurea cafelei să analizeze costurile şi să ajusteze preţurile în consecinţă, pentru a păstra sustenabilitatea afacerilor lor.

Abic estimează că preţurile cafelei verzi pentru firmele din Brazilia care prăjesc cafeaua au crescut cu aproximativ 80% din decembrie până la sfârşitul lunii iulie.

“Unele companii, inclusiv lideri de piaţă, au anunţat deja creşteri de preţuri”, a spus Abic într-o scrisoare către prăjitorii asociaţi, văzută de Reuters.

JDE Peet’s, ale cărei mărci includ Douwe Egberts, Kenco şi Peet’s, au remarcat că în ultimele 12 luni a existat o creştere bruscă a costurilor cu ingredientele, transportul şi alte costuri.

Creşterea costurilor de transport, legată de lipsa de containere de transport, ar putea juca un rol major în creşterea preţurilor. Cafeaua este expediată în mod normal în containere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: