Cel mai mare producător de panouri solare din lume avertizează vestul să nu elimine furnizorii chinezi/ Directorul Longi spune că s-ar dubla costurile, s-ar pierde locuri de muncă și s-ar rata ținte de mediu

panouri solare, energie verde Sursa foto: Pexels

Cel mai mare producător de panouri solare din lume a avertizat că Europa și SUA riscă o decarbonizare mai lentă a economiilor lor dacă restricționează accesul companiilor chineze la lanțurile de aprovizionare cu energie regenerabilă, scrie Financial Times.

China domină producția de panouri solare, reprezentând peste 80% din producția mondială, în urma unor decenii de sprijin din partea statului, a unei creșteri rapide a cererii interne și a unei concurențe locale intense.

Însă liderii politici și industriali occidentali au solicitat o mai mare diversitate a ofertei, în contextul unei abundențe de importuri chinezești, exprimându-și totodată temerile legate de securitate în ceea ce privește componentele fabricate în China care sunt utilizate în infrastructuri critice.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Dennis She, vicepreședinte al companiei chineze Longi Green Energy Technology, care deține aproximativ 20% din piața mondială a modulelor fotovoltaice, a declarat pentru Financial Times că țările occidentale ar “cel puțin ar încetini” tranziția către renunțarea la combustibilii fosili dacă ar reduce livrările de energie solară din China. De asemenea, acesta a avertizat că, în țări precum SUA, costul panourilor solare produse fără implicarea Chinei ar fi “dublu”.

Europa produce mai puțin de 3 % din panourile solare necesare pentru a-și atinge obiectivul de a avea 42,5 % din energie generată din surse regenerabile până în 2030.

Dennis She a spus că importul unor volume mai mari din China ar însemna mai multe locuri de muncă “în aval”, dincolo de producția de panouri, inclusiv în construcția de noi proiecte solare, precum și în inginerie, proiectare și instalare.

“Nu este nevoie să omorâți majoritatea locurilor de muncă din aval pentru a proteja 1% [din locurile de muncă europene în domeniul producției de energie solară] – nu are sens”, a spus el.

Avertismentele vin pe fondul îngrijorării tot mai mari a Occidentului cu privire la faptul că subvențiile acordate de Beijing pentru industriile sale de tehnologie curată – care includ, de asemenea, energia eoliană, bateriile și vehiculele electrice – au sporit capacitatea de producție chineză cu mult peste nivelurile necesare pentru a satisface cererea internă, ceea ce duce la practici comerciale neloiale, deoarece fabricile chinezești inundă acum piețele internaționale cu exporturi.

Luna trecută, un grup bipartizan de senatori americani i-a cerut președintelui Joe Biden să majoreze taxele vamale la importurile de produse pentru energie solară fabricate în China. Produsele puternic subvenționate afectează eforturile americane de “relocalizare” a producției interne, au declarat aceștia, adăugând că supracapacitatea Chinei reprezintă “o amenințare existențială” la adresa securității energetice a SUA.

Ca răspuns la protecționismul occidental, industria solară chineză, care a rezistat mai multor runde de taxe vamale din partea Europei și Statele Unite în ultimii 15 ani, își extinde din ce în ce mai mult amprenta de producție mai aproape de clienții offshore, inclusiv în SUA.

Cu toate acestea, unele încercări de a muta producția în Asia de Sud-Est au fost considerate în SUA ca o modalitate de a evita restricțiile. Unele firme, inclusiv o filială a Longi, au fost găsite vinovate în SUA de utilizarea producției în străinătate pentru a eluda taxele vamale pentru componentele fabricate în China.

Longi își fabrică majoritatea produselor în China, dar are, de asemenea, fabrici în Vietnam și în statul Sarawak din sudul Malaeziei și plănuiește o nouă fabrică în India.

Pentru a atenua înrăutățirea riscului geopolitic, a spus She, Longi “încearcă din ce în ce mai mult să colaboreze cu țările”, inclusiv prin intermediul partenerilor locali de asociere în participațiune, pentru a crea mai multe capacități de producție solară.

Aceasta include SUA, unde grupul listat la Shanghai a înființat o societate mixtă cu Invenergy în Ohio. Longi este, de asemenea, în discuții pentru a intra în Arabia Saudită prin intermediul unui partener local.

Cu toate acestea, pentru a deservi economiile în curs de dezvoltare din regiuni precum Asia de sud-est, America Latină și Africa, Longi își intensifică exporturile din China, a spus Dennis She, menționând că aproximativ 1 miliard de oameni din lume trăiesc fără acces la electricitate.

“Pentru restul pieței, energia solară este un “cadou de la zei” foarte bun … ai [panouri] solare din China, soarele este propriul tău soare”, a spus el.

Wood Mackenzie, o companie de consultanță în domeniul energiei, a prognozat că, după investiții în valoare de peste 130 de miliarde de dolari numai anul trecut, China va continua să conducă tehnologia solară și va domina peste trei sferturi din capacitatea de producție de polisiliciu, plachete, celule și module solare din lume cel puțin în următorii trei ani.

Anul trecut, costurile de producție a energiei solare în China au scăzut cu peste 40%, ajungând la aproximativ 15 cenți pe watt, față de 30 de cenți în Europa și 40 de cenți în SUA, potrivit Wood Mackenzie. Scăderea a fost determinată în parte de costurile mai mici ale materialelor și de oferta excedentară.

Rata actuală de utilizare a fabricii Longi a scăzut între 70 și 80% pe fondul supraofertei, dar Longi se așteaptă ca în următorii ani consolidarea industriei și creșterea cererii să o ajute să câștige cotă de piață și să îmbunătățească profitabilitatea.

“Toată lumea sângerează în acest moment”, a spus She, adăugând că doar jucătorii cu o cotă suficientă, precum Longi, vor supraviețui.

“Jucătorii mici, sau jucătorii noi din alte industrii, vor dispărea de pe piață… . Nu vă pot spune numărul exact, dar companiile de nivel doi, trei, majoritatea companiilor, de fapt, sunt în pericol.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: