Centuri rutiere, drumuri județene, modernizarea aeroportului, construirea de parcuri industriale, un nou centru cultural – sunt câteva dintre proiectele anunțate de președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea.
Șeful CJ a grupat aceste proiecte în “10 șantiere” și a publicat lista pe pagina sa de Facebook.
“Unele proiecte sunt în derulare, altele vor începe efectiv în acest an. O parte se vor finaliza în 2022, celelalte vor fi gata în anii următori. Consiliul Județean le gestionează singur sau în parteneriat.
Aceste proiecte răspund unor necesități de dezvoltare a județului nostru. Ele nu vor rezolva toate problemele. Alături de ce fac celelalte autorități, companiile și fiecare bihorean, sunt câte o cărămidă în fundația dezvoltării în anii următori”, a transmis Ilie Bolojan.
Care sunt cele 10 „șantiere”?
În lisă apar trei centuri rutiere: Aleșd și Beiuș, Oșorhei, Sînmartin, Nojorid, Sântandrei, Biharia-Paleu și inelul metropolitan. Sunt și șapte drumuri județene în modernizare. Pentru “conectivitate mare” se va lucra l drumul expres Arad-Oradea, compania aeriană Air Oradea, modernizarea aeroportului: extinderea pistei, terminalul cargo.
În domeniul Sănătății se are în vedere un proiect strategic de dotare cu aparatură medicală a spitalelor și parteneriatul cu medicii de familie.
Ar urma să se dezvolte și rețeua de parcuri industriale din orașele mai mici din Bihor, plan anunțat de Bolojan încă de anul trecut – la Ștei, Beiuș, Marghita, Aleșd – dar să se rezolve și accese în zonele industriale din Salonta și Beiuș.
Și la capitolul Curățenie sunt câteva proiecte în listă: platforme pentru deșeurile mari, drumuri curate, accesarea de fonduri pentru deșeuri, adăposturi pentru câinii fără stăpân.
În ceea ce privește Cultura și Patrimoniul, ar urma să se realizeze un nou centru cultural, dar vor fi realizate și lucrări de reabilitare.
Pentru Educație sunt trecute în listă alte proiecte: parcul științific și tehnologic, campusul școlar, centrul pentru orientare profesională.
La Utilități Publice se anunță investiții pentru extinderea rețelelor de gaz, rețele de apă și canalizare, transport de călători integrat.
Pe listă figurează și Turismul, cu următoarele investiții: drum turistic Ic Ponor – Padiș, facilităţi pentru vizitarea peșterilor, rețea de piste de biciclete, susținerea economiei locale: gastronomie și tradiții.
Bihorul și piața muncii
Judeţul Bihor este al doilea ca mărime din Regiunea Nord-Vest, din punct de vedere al PIB-ului și a atras și o serie de investitori.
Efectivul de salariaţi, la nivelul judeţului Bihor la sfârşitul lunii octombrie 2021 a fost de 179365 persoane, în creştere cu 475 salariaţi faţă de efectivul înregistrat la sfârşitul lunii septembrie 2021, arată datele Direcției Județene de Statistică.
Câştigul salarial mediu net în luna octombrie 2021 în judeţul Bihor a fost de 2.894 lei/persoană. Câştiguri salariale medii nete peste media judeţului au realizat salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit (3.340 lei) şi salariaţii din industrie şi construcţii (2.901 lei). Câştiguri salariale medii nete sub media judeţului au realizat salariaţii din servicii (2.876 lei). Rata şomajului la 31.10.2021 a fost de 1,4%.