Cele mai bune țări din lume pentru turism – clasamentul Forumului Economic Mondial

barcelona spania pexels sursa foto: Pexels

Statele Unite tocmai au obținut o onoare semnificativă – fiind desemnate de Forumul Economic Mondial drept cea mai bună țară din lume pentru călătorii și turism în 2024, relatează CNN.

Clasamentul este determinat de o gamă largă de criterii, inclusiv infrastructura, resursele naturale, durabilitatea, disponibilitatea forței de muncă și – pentru că vorbim de Fondul Economic Mondial – prețurile competitive.

Un alt lucru de reținut este faptul că datele WEF se concentrează pe turism – afacerile hotelurilor, aeroporturilor, atracțiilor, companiilor aeriene și altele asemenea – și nu doar pe ceea ce înseamnă să fii un călător la fața locului.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Europa în frunte

Șase dintre primele 10 țări de pe listă se află în Europa, Spania fiind pe primul loc la nivel general. Raportul numește continentul „o destinație rezistentă, cu fluxuri de călătorie intraregionale puternice” și îi acordă note mari pentru conectivitatea feroviară. Există, de asemenea, puncte pentru faptul că are economii puternice, pentru poziția bună a monedei euro și a lirei sterline și pentru probabilitatea ca europenii să călătorească mai mult – ceea ce, la rândul său, înseamnă că vor cheltui bani.

Nu este o surpriză faptul că Franța a obținut un punctaj ridicat, ocupând poziția a patra în clasamentul general. Această țară știe că are ochii lumii ațintiți asupra sa înaintea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris din acest an.

Un alt factor luat în considerare este puterea multor pașapoarte europene. În fiecare an, Henley Index clasifică cele mai puternice pașapoarte din lume, iar datele acestora au fost incluse în raportul WEF. Pentru 2024, șase țări împart locul întâi în clasament – Franța, Germania, Italia, Japonia, Singapore și Spania. Cinci dintre aceste națiuni apar în top 10 al WEF, iar Singapore ocupă un respectabil loc 13.

Situația din Asia

„În 2024, se așteaptă ca creșterea turismului global să fie consolidată de satisfacerea continuă a cererii reținute și de creșterea pe principalele piețe asiatice după ce restricțiile de călătorie au fost ridicate, în urma unei întârzieri față de alte regiuni”, se arată în raport.

Acest lucru se simte cu siguranță adevărat în Japonia, țara de pe locul trei din acest an, care a cunoscut un boom turistic de la redeschiderea post-pandemică. Mai mult de trei milioane de turiști străini pe lună au mers în Japonia atât în martie, cât și în aprilie 2024, și se așteaptă ca și mai mulți turiști străini să viziteze Japonia în timpul următoarelor vacanțe de vară.

Între timp, China, aflată pe locul opt, a făcut în ultimele luni unele demersuri pentru a facilita vizita turiștilor. În martie, a renunțat la cerințele de viză pentru rezidenții din mai multe țări europene, inclusiv Irlanda, Elveția și Olanda.

De asemenea, este mai ușor ca niciodată pentru americani să viziteze China, deoarece aceștia nu mai trebuie să prezinte un itinerar sau dovada rezervărilor la hotel pentru a obține o viză de călătorie.

Frumusețea americană

În timp ce SUA este singura țară nord-americană din top 10, vecina Canada se află chiar în afara clasamentului, pe locul 11.

Potrivit WEF, SUA este o piață turistică „matură”, ceea ce înseamnă că dispune deja de infrastructura necesară pentru a primi vizitatori, cum ar fi legături aeriene care să conecteze orașele și sprijin la fața locului, cum ar fi ghizi turistici, mașini de închiriat, camere de hotel și hărți.

Dimensiunea și domeniul de aplicare a SUA o ajută cu adevărat să iasă în evidență: de la parcuri naționale la orașe mari și plaje minunate, există o mare varietate de oferte pentru călători.

Cu toate acestea, există un potențial avertisment în mijlocul laudelor. Raportul spune că există probabilitatea ca SUA să se confrunte cu un deficit de forță de muncă în turism. La fel ca în multe locuri din întreaga lume, pandemia a jucat un rol important în ceea ce privește persoanele care au părăsit industria ospitalității pentru a lucra în altă parte.

Supra-turismul

Pare imposibil să te uiți la o listă a celor mai populare țări pentru turiști fără să recunoști, de asemenea, că în unele locuri problema este reprezentată de prea mult turism. Statele Unite (pe primul loc) și China au avantajul de a fi mari și de a avea mult spațiu de lucru, ceea ce ajută la răspândirea fluxului de vizitatori.

Totuși, nu toate destinațiile din top 10 sunt la fel de norocoase. În Spania, pe locul al doilea, Barcelona a votat pentru a ține navele de croazieră departe de centrul orașului, în timp ce cetățenii din Insulele Canare au ieșit în stradă – și chiar au amenințat cu greva foamei – pentru a protesta împotriva turismului excesiv.

Italia, aflată pe poziția a noua, s-a luptat, de asemenea, să echilibreze piața sa turistică înfloritoare cu nevoile comunităților locale.

Veneția a început luna trecută să perceapă o taxă de intrare de tip „taxă turistică”, iar regiunea nordică Bolzano – Tirolul de Sud și-a limitat capacitatea hotelieră, permițând deschiderea unui nou hotel doar dacă un altul s-a închis.

Primele 10 țări din lume pentru turism, conform Forumului Economic Mondial:

  1. Statele Unite ale Americii
  2. Spania
  3. Japonia
  4. Franța
  5. Australia
  6. Germania
  7. Regatul Unit
  8. China
  9. Italia
  10. Elveția.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: