Cele mai căutate locuri de muncă și competențe în Europa: Specialiștii IT, cei mai solicitați

digitalizare, calculator, cod, programare Sursa foto: Pixabay

Specialiștii în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) sunt de departe cei mai solicitați profesioniști, reprezentând 9% din totalul anunțurilor de angajare online, arată o analiză Euronews Business, care trece în revistă datele oficiale privind anunțurile de angajare și cele mai solicitate competențe în UE.

Utilizând date de la Eurostat, preluate de pe portalurile de locuri de muncă de pe internet, Euronews Business examinează care sunt ocupațiile cele mai căutate și care sunt competențele cele mai solicitate în anunțurile de locuri de muncă online din întreaga UE în 2023.

Aceasta este o statistică experimentală recent publicată de Eurostat, care cuprinde doi indicatori principali. Primul este numărul de anunțuri de locuri de muncă online, iar al doilea este rata anunțurilor de locuri de muncă online (OJAR), care ține seama și de numărul de angajați care lucrează în aceste domenii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Dacă ne uităm la numărul de anunțuri online de locuri de muncă, specialiștii în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) au fost de departe cei mai căutați. Companiile și organizațiile au postat 871 000 de anunțuri în care căutau specialiști TIC, reprezentând 9% din totalul anunțurilor online de locuri de muncă.

Dezvoltatorii și analiștii de software și aplicații s-au clasat pe locul al doilea, cu 515 000 de anunțuri, reprezentând 5,3% din total.

Profesioniștii din domeniul ingineriei au urmat pe locul al treilea, cu 412 000 de anunțuri, reprezentând 4,3%. Urmează îndeaproape lucrătorii din industria prelucrătoare, cu 385 000 de anunțuri, reprezentând 4%.

Alte profesii care au completat top 10 al celor mai anunțate ocupații au inclus

  • tehnicieni în științe fizice și inginerești, cu 351 000 de anunțuri (3,6%)
  • vânzători în magazine, cu 312 000 de anunțuri (3,2%)
  • muncitori în transport și depozitare, cu 308 000 de anunțuri (3,2%)
  • Directori de vânzări, marketing și dezvoltare, cu 280.000 de anunțuri (2,9%)
  • Alți funcționari publici, cu 262 000 de anunțuri (2,7%)
  • Profesioniști financiari și matematicieni asociați, cu 246 000 de anunțuri (2,5%)

În ceea ce privește ocupațiile specifice, 136 000 de anunțuri de angajare (1,4%) au fost postate pentru șoferi de camioane grele și autobuze. Șoferii de autoturisme, camionete și motociclete au fost, de asemenea, căutați, cu 61 000 de anunțuri de angajare, reprezentând 0,6%.

Aproape 100 000 de anunțuri de locuri de muncă au fost postate separat pentru bucătari și asistenți la prepararea alimentelor. În plus, operatorii de mașini pentru produse alimentare și produse conexe au fost căutați în aproximativ 55.000 de anunțuri. Împreună, aceste trei ocupații au reprezentat 2,6% din totalul anunțurilor de angajare.

Ocupațiile din domeniul sănătății au ocupat, de asemenea, un loc proeminent, cu 96 000 de anunțuri de locuri de muncă pentru medici, 115 000 pentru asistenți personali în servicii de sănătate, 71 000 pentru alți profesioniști din domeniul sănătății și 60 000 pentru alți profesioniști asociați din domeniul sănătății. Împreună, acestea au reprezentat 3,5% din totalul anunțurilor de locuri de muncă online.

Dintre profesioniștii din UE, profesioniștii din domeniul TIC au avut cea mai mare pondere, reprezentând 27,1% din anunțurile online de locuri de muncă. Aceștia au fost urmați îndeaproape de profesioniștii din domeniul biroticii cu 25,5% și de cercetători și ingineri cu 23,4%.

Profesioniștii din învățământ au avut cea mai mică pondere, reprezentând doar 5,8% din total. Profesioniștii din domeniul sănătății au fost, de asemenea, remarcabili, reprezentând aproape unul din 10 (9,9%) din anunțurile de locuri de muncă online.

Muncitori vs. profesioniști

Profesioniștii (23,4%) și profesioniștii asociați (18,9%) au dominat ocupațiile generale, reprezentând 42,3% din anunțurile online de locuri de muncă. Ponderea managerilor a fost de 7,8%.

În 2023, lucrătorii din domeniul serviciilor și vânzărilor au reprezentat 12% din anunțurile online de locuri de muncă, urmați de lucrătorii elementari cu 11,3% și de funcționarii cu 10,2%.

Cele mai solicitate competențe: Dorința de a învăța și lucrul în echipă
„Manifestarea dorinței de a învăța” s-a impus ca fiind cea mai solicitată competență, apărând în 26,2% din anunțurile online de locuri de muncă pentru aptitudini și competențe transversale din întreaga UE.

Statisticile experimentale ale Eurostat: OJAR
Eurostat a introdus rata anunțurilor de locuri de muncă online (OJAR) ca parte a statisticilor sale experimentale. Spre deosebire de simpla contabilizare a numărului de anunțuri online de locuri de muncă, acest indicator ia în considerare și numărul de angajați din fiecare ocupație. Acesta oferă o perspectivă asupra „domeniilor în care recrutorii s-ar putea confrunta cu potențiale dificultăți în recrutarea de personal”.

Directorii de vânzări, marketing și dezvoltare au avut cel mai mare OJAR din UE, cu 26,6%. Aceștia au fost urmați de lucrătorii din industria prelucrătoare (22,4%) și de alți lucrători în vânzări (17,6%). Managerii din comerțul cu ridicata și cu amănuntul (16,8%) și alți funcționari (16,7%) au completat primele cinci ocupații.

Deși funcțiile din sectorul public, cum ar fi asistenții medicali și profesorii, se pot confrunta, de asemenea, cu dificultăți de recrutare, acestea nu s-au numărat printre cele mai căutate ocupații online. Potrivit Eurostat: „acest lucru ar putea fi atribuit faptului că aceste posturi nu sunt adesea anunțate pe internet”.

Anunțurile de locuri de muncă nu sunt posturi vacante
Eurostat subliniază faptul că anunțurile de locuri de muncă nu sunt același lucru cu posturile vacante. Este posibil ca unele posturi vacante să nu fie anunțate online, în timp ce unii angajatori postează anunțuri de angajare fără a intenționa să ocupe posturile imediat, adesea pentru a explora oportunități potențiale. Un singur anunț de angajare poate reprezenta, de asemenea, mai multe locuri de muncă vacante.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.