Centrele de date din România consumă anual circa 1,5 miliarde kwh energie electrică, ceea ce reprezintă circa 3% din totalul de circa 50.818 miliarde kwh la nivel naţional, relevă o analiză întocmită de o companie specializată pe acest segment și citată de Agerpres. Aproximativ 35-40% dintre cheltuielile operaţionale ale unui centru de date sunt alocate energiei electrice, susțin jucătorii din piață.
Conform estimărilor Tema Energy, în 2019, ponderea se situa la 2,1% din total consum, însă digitalizarea intensă din ultimii ani, apariţia unor noi centre de date, precum şi a unor ferme de servere care procesează criptomonede contribuie la creşterea consumului.
Estimările Comisiei Europene (CE) arată că, în 2030, consumul de energie electrică în centrele de date ar putea să depăşească 3,2% din total.
“Având în vedere că 35-40% dintre cheltuielile operaţionale ale unui centru de date sunt alocate energiei electrice, majorările de preţ din ultimele luni vor afecta profitabilitatea jucătorilor de pe această piaţă şi implicit vor duce la majorarea preţurilor (…). În România, conform datelor bursiere, preţul energiei electrice pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) în ianuarie 2022 a fost de 949 lei/MWh, adică de 3,5 ori mai mare decât preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut (271 lei/MWh). De asemenea, în februarie, preţul a fost de aproape patru ori (3,98) mai mare – 932 lei/MWh în 2022, faţă de 234 lei/MWh în februarie 2021″, notează sursa citată.
Specialiştii din domeniu susţin că resursele digitale pe care le consumă companiile şi persoanele fizice din România sunt în creştere accelerată.