Cererea în creștere pentru cipuri de inteligență artificială a obligat compania chineză Huawei să încetinească producția de smartphone-uri  

Huawei laptop telefon Sursa foto: x.com/ Huawei Mobile

Apetitul în creștere pentru cipurile de inteligență artificială (AI) ale Huawei, coroborat cu constrângerile de producție, a forțat gigantul tehnologic chinez să acorde prioritate AI și să încetinească producția pentru telefoanele sale premium Mate 60, au declarat persoane familiare cu acest subiect, scrie Reuters.

Potrivit surselor, Huawei foloseşte o singură facilitate de producţie atât pentru cipurile AI Ascend cât şi pentru procesoarele Kirin care echipează telefoanele premium Mate 60, destinate să rivalizeze cu telefoanele iPhone ale Apple. Însă Huawei a dat prioritate producţiei de cipuri Ascend în defavoarea producţiei de procesoare Kirin şi astfel a încetinit producţia de smartphone-uri Mate 60, au adăugat sursele, fără a preciza când anume a început acest aranjament.

Dar o cursă globală pentru funcționalitatea inteligenței artificiale, pe fondul unui impas tehnologic sino-american, a făcut ca Huawei să se situeze pe locul al doilea în ceea ce privește telefoanele sale, chiar în momentul în care firma se află pe primul loc în topul vânzărilor de smartphone-uri din China pentru prima dată în mai mult de trei ani.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Huawei a refuzat să comenteze.

Situația oferă o privire rară asupra provocărilor Huawei, care încearcă să găsească soluții de când sancțiunile americane din 2019 au tăiat accesul la instrumente avansate de fabricare a cipurilor din motive de securitate națională și au paralizat unitatea sa de smartphone-uri. Huawei neagă că reprezintă un risc de securitate.

Aceasta ilustrează, de asemenea, impactul restricțiilor americane asupra vânzărilor de cipuri de procesare AI în China, o piață care a fost controlată în proporție de 90% de gigantul american Nvidia înainte ca ultimele restricții din octombrie să împingă clienții chinezi către alternative interne.

Guvernul a lansat o inițiativă pentru a îmbunătăți poziția Chinei în ceea ce privește puterea de calcul. Acest lucru a stimulat autoritățile locale să anunțe proiecte de centre de date, susținând în același timp cererea publică și privată pentru seria Ascend de la Huawei în special, potrivit a două dintre persoane și ofertelor publice.

Ascend 910B este considerat în general cel mai competitiv cip AI non-Nvidia disponibil în China.

Huawei a prioritizat producția de cipuri Ascend în detrimentul cipurilor Kirin și, astfel, a încetinit producția pentru smartphone-urile Mate 60, au declarat persoanele, fără a dezvălui când a început aranjamentul.

Huawei a fost discret în ceea ce privește capacitatea și ambiția sa de fabricare a cipurilor și există puține informații publice despre progresele sale sau despre modul în care a reușit să producă cipuri avansate.

Progresele sale au devenit evidente după ce a surprins observatorii de pe piață cu o lansare neanunțată în luna august a seriei Mate 60, în timpul vizitei în China a secretarului american al Comerțului, Gina Raimondo.

S-a constatat apoi că telefoanele posedau un cip fabricat în China, capabil de viteze de telecomunicații de generația a cincea (5G). Telefoanele Mate 60 au fost în mod constant vândute rapid, potențialii cumpărători plângându-se online de timpii de așteptare de o lună pentru ca precomenzile să fie onorate.

Chiar și așa, seria a fost în mare măsură responsabilă pentru faptul că Huawei și-a recăpătat statutul de cel mai bun vânzător de smartphone-uri din China în primele două săptămâni din 2024, a declarat furnizorul de date Counterpoint – pentru prima dată de la sfârșitul anului 2020.

Alte produse Huawei afectate de blocajul de producție includ unitatea de calcul echipată cu Ascend MDC 810, care alimentează sistemele avansate de asistență pentru șoferi, au declarat alte două surse.

Producătorii auto chinezi au fost nevoiți să amâne livrarea unor modele emblematice din cauza problemelor de producție cu MDC 810, a raportat Reuters săptămâna trecută.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: