CFA România: Analiștii anticipează o decelerare a economiei în următoarele 12 luni

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay Sursă foto: Pixabay

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut la valoarea de 37,5 puncte, arată datele transmise de organizație. Această situație s-a datorat în special creșterii, cu 10,8 puncte a componentei de condiții curente. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11,7%. Analiștii anticipează o decelerare a economiei în următoarele 12 luni

“După 8 luni consecutive de scădere, indicatorul de încredere a înregistrat o corecție. Însă atât indicatorul de încredere, cât și componenta sa de anticipații rămân la niveluri reduse, ceea ce indică anticipații de decelerare a economiei în următoarele 12 luni. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, participanții estimând că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut la valoarea de 37,5 puncte. Această situație s-a datorat în special creșterii, cu 10,8 puncte a componentei de condiții curente. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11,7%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 82% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0291 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1165 lei pentru un euro.

S-a redus ponderea respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor scădea în următoarele 12 luni. Însă ponderea participanților la sondaj care consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe că fiind supraevaluate s-a corectat ușor la valoarea de 75% (a două cea mai mare valoarea înregistrată de la initiarea sondajului).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 7,1%. Evoluția anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 3,2%.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;

Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.

 

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *