Beinao No.1, cip cerebral wireless semi-invaziv, a fost introdus în creierul a trei pacienți în ultima lună de către Institutul chinez de cercetare a creierului (CIBR) și NeuCyber NeuroTech, companie chineză de tehnologie în dezvoltarea interfețelor creier-computer, potrivit unui articol publicat de Reuters.
Echipa își propune să mai implanteze cipul în creierul a încă 10 pacienți până la sfârșitul anului 2025, iar acest lucru ar putea depăși Neuralink a lui Elon Musk, privind colectarea datelor pacienților, a declarat Luo Minmin, directorul CIBR și cercetătorul șef al NeuCyber.
„Anul viitor, după obținerea aprobării de reglementare, vom efectua studii clinice oficiale care vor include aproximativ 50 de pacienți”, a declarat Luo reporterilor în marja Forumului Zhongguancun din Beijing, axat pe tehnologie.
El nu a dat detalii cu privire la finanțare sau la durata studiilor. Accelerarea testelor clinice pe pacienții vizați poate ajuta cip-ul să aibă cei mai mulți pacienți din lume.
Compania americană BCI Synchron este în prezent lider mondial în ceea ce privește studiile pe oameni, cu 10 pacienți, șase în Statele Unite și patru în Australia.
Compania Neuralink a lui Musk are în prezent trei persoane cu implantul său. Neuralink lucrează la cipuri cerebrale fără fir, care sunt introduse în interiorul creierului pentru a maximiza calitatea semnalului, în timp ce concurenții săi lucrează la cipuri semi-invazive sau sisteme de interfață creier-computer (BCI), care sunt plasate pe suprafața creierului și au șanse mai mici de a deteriora țesutul cerebral.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Au fost publicate videoclipuri pe pagina statului chinez luna aceasta, în care unii pacienți cu un anumit tip de paralizie au reușit să își controleze brațul robotizat pentru a turna o ceașcă de apă și să își transmită gândurile pe un ecran de computer, datorită cipului.
„De când a apărut știrea despre succesul testelor pe oameni ale Beinao No. 1, am primit nenumărate cereri de ajutor”, a adăugat Luo.
Anul trecut, CIBR și NeuCyber nu începuseră încă testele pe oameni, ci au introdus cipuri invazive numite Beinao No. 2 pe o maimuță, reușind să își controleze un braț.
Luo a declarat că o versiune fără fir a Beinao No.2, asemănătoare produsului Neuralink, este în curs de dezvoltare și că se așteaptă ca aceasta să fie testată pe primul om în următoarele 12-18 luni, conform Reuters.
Compania Synchron a anunțat recent un parteneriat cu compania de tehnologie Nvidia, pentru a integra platforma AI a producătorului de cipuri în sistemele BCI ale companiei.
În timp ce CIBR și NeuCyber se află în discuții active cu investitorii și sunt dornice să strângă fonduri, companiile care doresc să se asocieze pentru Beinao ar trebui să fie „orientate spre viitor” și să nu se concentreze pe obținerea unui profit rapid, conform spuselor lui Luo Minmin.