China are cele mai mari rezerve de țiței din ultimii 14 ani, după ce a profitat de preţurile reduse

petrol Sursa foto: Pixabay

China şi-a majorat în august stocurile de ţiţei, ajungând la cea mai mare cantitate din ultimii 14 ani, confirmând astfel că redresarea importurilor a fost determinată de stocare şi nu de revenirea consumului, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Un total de 1,85 milioane de barili pe zi (bpd) au fost adăugaţi, fie către depozitele strategice, fie către cele comerciale, conform calculelor Reuters pe baza datelor oficiale.

Este cel mai mare flux către depozite din iunie 2023, când a fost stocată o cantitate de 2,1 milioane bpd, şi reprezintă un avans major faţă de cantitatea depozitată în iulie, de 280.000 bpd.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

China nu dă publicităţii datele privind volumele de ţiţei care ajung sau ies din depozitele strategice şi comerciale, dar se poate face o estimare prin deducerea cantităţii de ţiţei procesate din cantitatea totală de ţiţei disponibilă din importuri şi din producţia internă.

Rafinăriile din China au procesat luna trecută 59,07 milioane tone metrice de ţiţei, echivalentul a aproximativ 13,91 milioane bpd, în uşoară creştere faţă de nivelul de 13,908 milioane bpd procesat în iulie.

Cel mai mare importator mondial de ţiţei a adus în ţară o cantitate de 11,56 milioane bpd în august, în timp ce producţia internă a fost de 4,20 milioane bpd, astfel încât rafinăriile au avut la dispoziţie o cantitate totală de 15,76 milioane bpd. Scăzând volumul procesat de 13,91 milioane bpd, rezultă un surplus de 1,85 milioane bpd.

În primele opt luni din acest an, stocurile Chinei au fost majorate cu 1,11 milioane bpd, cu aproximativ 300,000 bpd mai mult decât în perioada similară din 2023 şi o accelerare faţă de nivelul de 800.000 stocat în perioada ianuarie-iulie 2024.

În aprilie, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a ajuns la 92,18 dolari, cel mai ridicat nivel din acest an, iar de atunci a continuat tendinţa descendentă, ajungând la nivelul scăzut de 75,05 dolari în 5 august. Aceste evoluţii au încurajat rafinăriile din China să cumpere mai mult ţiţei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: