China: Guvernul cere populației să-și formeze stocuri de alimente

yuan chinezesc china bani

Guvernul chinez a cerut populației să-și formeze rezerve de hrană, în momentul în care China încearcă să lupte cu o revenire a pandemiei în unele regiuni, potrivit Le Figaro.

Un aviz publicat pe site-ul ministerului Comerțului luni seara invita „gospodăriile să stocheze o anumită cantitate de produse de primă necesitate pentru a face față nevoilor zilnice în caz de urgențe”. Mesajul nu precizează motivul acestui apel și nici dacă țara este amenințată de o penurie de alimente.

Ministerul cere de asemenea autorităților locale să faciliteze producția agricolă și fluxurile de aprovizionare, să supravegheze rezervele de carne și de legume și să mențină stabilitatea prețurilor. La momentul de vârf al epidemiei de Covid-19 în China, la începutul lui 2020, lanțurile de aprovizionare au fost perturbate de carantinarea mai multor regiuni și de blocarea a numeroase drumuri.

În apropierea Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie, puterea se teme de o nouă revenire a epidemiei și a luat în ultimele săptămâni măsuri drastice în urma apariției unor focare sporadice în nordul țării. Cel puțin 6 milioane de oameni au fost carantinați, în special în marele oraș Lanzhou, la 1.700 km vest de Beijing. Numărul de cazuri constatate rămâne însă foarte mic în raport cu bilanțurile anunțate în restul lumii. Doar 71 de noi cazuri de contaminare au fost anunțate marți pentru ultimele 24 de ore, după 92 de cazuri luni.

Pe lângă aceste evoluții, China a fost afectată vara trecută de inundații care au perturbat producția agricolă și au determinat creșterea prețurilor. China este cel mai mare importator mondial de produse alimentare, fiind vulnerabilă la tensiuni precum cele actuale cu mari furnizori ca SUA, Canada sau Australia.

Luna trecută, prețurile a 28 de produse alimentare era în creștere cu 16% în raport cu luna precedentă. Anul trecut, președintele Xi Jinping a cerut chinezilor să economisească hrana și a denunțat risipa alementară. China a fost lovită în istoria sa de mai multe episoade de foamete, în special la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, când colectivizarea impusă de regimul comunist a determinat moartea a zeci de milioane de oameni în zonele rurale.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.