SUA ar trebui să înceteze să mai amenințe și să recurgă la coerciție dacă dorește să ajungă la un acord cu China, a declarat miercuri Ministerul de Externe de la Beijing, comentând declarațiile președintelui american Donald Trump, care marți a preconizat posibilitatea unor tarife mai mici pentru China, relatează Reuters și AFP. Indirect, și președintele chinez Xi Jinping a transmis, miercuri, un avertisment către SUA: tarifele și războaiele comerciale subminează drepturile și interesele legitime ale tuturor țărilor, dăunează sistemului comercial multilateral și afectează ordinea economică mondială, transmite News.ro.
Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Guo Jiakun, a acuzat că SUA continuă să exercite o „presiune extremă”, chiar dacă încearcă să ajungă la un acord, subliniind că nu acesta este modul corect de a trata cu China.
Totuși, Beijingul își declară disponibilitatea de a negocia. „Dacă trebuie să luptăm, vom merge până la capăt, dar ușile dialogului rămân larg deschise”, a declarat Guo Jiakun.
Aceste comentarii au fost făcute la o zi după ce președintele american Donald Trump a anunțat o potențială reducere „substanțială” a tarifelor vamale cu China, transmițând un sentiment de ușurare piețelor globale, speriate de politicile sale agresive. Cu ocazia unei ceremonii la Casa Albă, Donald Trump a recunoscut în fața presei că suprataxele de 145%, pe care el însuși le-a impus Beijingului, sunt „foarte ridicate” și a preconizat că acestea vor „scădea substanțial”. „În niciun caz nu vor rămâne aproape de această cifră”, a spus el, precizând totodată că nici nu va fi vorba despre o întoarcere la „taxe zero”.
La începutul lunii aprilie, Donald Trump a impus taxe vamale punitive tuturor partenerilor Statelor Unite, în special din Europa și Asia, provocând o furtună pe piețele mondiale, înainte de a reduce suprataxele o săptămână mai târziu la 10% pentru toată lumea, cu excepția Chinei, prima putere comercială a lumii. În cazul Chinei, taxele vamale suplimentare au ajuns acum la un nivel prohibitiv de 145%. Ca represalii, Beijingul a impus suprataxe de 125% pentru mărfurile provenite din Statele Unite.
În timp ce Beijingul nu a confirmat nicio discuție cu Washingtonul, secretarul Trezoreriei SUA a părut, de asemenea, dornic să calmeze lucrurile. La o întâlnire cu ușile închise organizată de JP Morgan Chase la Washington, Scott Bessent a declarat că situația actuală este de nesuportat pentru ambele țări, potrivit unei surse din sală. Secretarul Trezoreriei a considerat că suprataxele acționează ca un embargo comercial, blocând comerțul cu bunuri de ambele părți.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că discuțiile pentru a ajunge la un acord comercial cu Beijingul progresează „foarte bine”.
China cere ajutorul Londrei și al UE
Marți, China a făcut apel la Regatul Unit și la Uniunea Europeană să apere comerțul mondial în fața ofensivei SUA. „În contextul actual de intimidare unilaterală generalizată, China și Regatul Unit au responsabilitatea de a proteja ordinea comercială multilaterală”, i-a spus ministrul chinez de externe Wang Yi omologului său britanic David Lammy într-o convorbire telefonică, potrivit unui comunicat al ministerului său.
Confruntate cu revenirile asupra unor decizii anunțate de administrația Trump și cu incertitudinile persistente, marile companii se adaptează la barierele vamale existente, în special prin creșterea prețurilor de vânzare în Statele Unite pentru produsele importate în această țară. De exemplu, Sumitomo Rubber din Japonia, care a cumpărat în ianuarie marca Dunlop în America de Nord, va crește masiv prețurile anvelopelor sale auto în Statele Unite și Canada cu până la 25%, potrivit unei purtătoare de cuvânt.
Xi Jinping avertizează că tarifele afectează ordinea economică mondială
Președintele chinez Xi Jinping a declarat miercuri că tarifele și războaiele comerciale subminează drepturile și interesele legitime ale tuturor țărilor, dăunează sistemului comercial multilateral și afectează ordinea economică mondială, a relatat agenția oficială de știri Xinhua, preluată de Reuters.
Xi a făcut aceste comentarii la Beijing în timpul unei întâlniri cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, care se află într-o vizită de stat în China în perioada 22-24 aprilie.
Xi a spus că China este dispusă să colaboreze cu Azerbaidjanul pentru a proteja sistemul internațional și să desfășoare o cooperare „aprofundată” în domeniul aplicării legii și al securității cu partea azeră. „China este pregătită să colaboreze cu partea azeră pentru a susține sistemul internațional, cu Națiunile Unite în centrul său, și pentru a proteja echitatea și justiția internațională”, a relatat Xinhua.
Cei doi lideri au anunțat „stabilirea unui parteneriat strategic cuprinzător între China și Azerbaidjan”. Acesta a inclus semnarea a 20 de documente de cooperare ca parte a inițiativei chineze Belt and Road (BRI), în domenii precum cel juridic, dezvoltarea ecologică, economia digitală, drepturile de proprietate intelectuală și cel aerospațial.
Învecinat cu Iranul, Rusia, Georgia și Armenia, Azerbaidjanul a fost una dintre primele țări care a sprijinit inițiativa chineză BRI. Aceasta a fost lansată în 2013 de Xi ca o modalitate de a extinde influența geopolitică și economică a Chinei printr-un impuls de dezvoltare a infrastructurii globale.