China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume, pentru a scădea presiunea asupra sistemului de pensii

beijing china chinezesc sursa foto: Unsplash/ zhang kaiyv

China va creşte treptat vârsta de pensionare, care în prezent este cea mai scăzută din lume, pentru ca oamenii să poată munci mai mult timp şi pentru a scădea presiunea crescândă asupra sistemului de pensii, în condiţiile în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Reforma este urgentă, având în vedere că în China speranţa de viaţă a crescut de la circa 44 de ani în 1960 la 78 de ani în 2021, depăşind-o pe cea din SUA, şi este de aşteptat să treacă de 80 de ani până în 2050.

“În conformitate cu principiul participării voluntare, cu o flexibilitate adecvată, vom lansa reforme pentru a creşte treptat vârsta legală de pensionare, într-un mod precaut şi ordonat”, au anunţat duminică autorităţile chineze, prezentând un document care include şi planuri de combatere ratei natalităţii aflate în declin.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Reformele prevăzute ar urma să fie finalizate până în 2029, se menţionează în anunţ.

În prezent, în China vârsta de pensionare este de 60 de ani pentru bărbaţi – cu 5-6 ani mai scăzută decât în majoritatea economiilor dezvoltate -, de 55 de ani pentru femeile cu activitate de birou şi 50 pentru cele care lucrează în fabrici.

Autorităţile medicale naţionale se aşteaptă ca până în 2035 în China numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 60 de ani să crească de la 280 de milioane în prezent la peste 400 de milioane, sau echivalentul întregii populaţii curente din Marea Britanie şi SUA la un loc.

În prezent, un pensionar chinez este susţinut de contribuţiile a cinci lucrători, tendinţa fiind de a se ajunge la 4 la 1 în 2030 şi 2 la 1 în 2050, iar Academia de ştiinţe din China estimează că până în 2035 sistemul de pensii al ţării va rămâne fără bani.

Majoritatea statelor au crescut vârsta de pensionare ca răspuns la presiunile demografice, pentru a salva fondurile de pensii şi a încetini o potenţială scădere a volumului mâinii de lucru, a menţionat Michael Hermann, înalt consilier al Fondului ONU pentru populaţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: