China restricționează și mai mult listarea companiilor pe bursele din străinătate

Yuan, China

China a restricționat din nou condițiile de listare pe bursele externe și impune de acum o autorizare, punând astfel punct unei lacune judiciare care a permis giganților tehnologici să obțină miliarde de dolari, potrivit Le Figaro.

Beijingul interzicea deja grupurilor chineze private să fie deținute de capitaluri externe. Unele dintre acestea ocoleau însă obstacolul creând societăți oglindă denumite VIE (variable interest entity).

Aceste VIE le-au permis listări spectaculoase pe Wall Street, cum a fost cazul Alibaba, care a doborât în 2014 toate recordurile cu o listare de 25 de miliarde de dolari. În ultimul an, însă, China a restricționat astfel de listări, în contextul puternicelor tensiuni cu SUA.

De acum, o serie de companii chineze vor avea nevoie de o „aprobare” înainte de listarea pe o bursă externă, a anunțat puternica agenție de planificare economică (NDRC) a Chinei. Sunt vizate doar companiile a căror activitate figurează pe „lista negativă”, respectiv sectoarele la care investitorii externi nu au acces liber. Aici figurează printre altele industria softului și tehnologia informațiilor.

„Această regulă nu este retroactivă și nu vizează companiile deja listate în străinătate”, a precizat Angela Zhang, specialist în dreptul chinez la Universitatea din Hong Kong.

Noua reglementare plafonează la 30% cotele deținute de investitorii străini în companiile chinezești listate în afara țării. Iar un investitor nu va putea deține singur mai mult de 10% din capital. Într-un context de naționalism economic exacerbat, puterea comunistă încurajează companiile să se listeze pe bursele locale.

Foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *