China şi-a lansat oficial propria sa piaţă de comercializare a certificatelor de emisii

poluare centrala energie electrica foto pexels-pixabay

China a lansat vineri cea mai mare piaţă de comercializare a certificatelor de emisii din lume, pentru a reduce emisiile poluante ale gigantului asiatic, cel mai mare emitent mondial de gaze cu efect de seră, informează agenția AFP, preluată de Agerpres.

Tranzacţiile cu certificate de emisii au început la ora locală 9:30 (01:30 GMT) pe o platformă a bursei de la Shanghai, a informat agenţia oficială de presă China Nouă.

Această piaţă permite pentru prima dată autorităţilor provinciale să impună cote pentru centralele care produc energie electrică şi să permită companiilor să cumpere drepturi de poluare de la alte firme cu o amprentă de carbon mai redusă. Concret, autorităţile vor atribui un certificat pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o companie este autorizată să o emită. În caz de nerespectare, aceasta din urmă trebuie să plătească o amendă. În dorinţa de a asigura transparenţa, companiile trebuie să facă publice datele în materie de poluare care ulterior vor fi verificate de o terţă parte.

Pentru moment, această piaţă de comercializare a certificatelor de emisii nu include decât sectorul electricităţii, în contextul în care centralele electrice din China funcţionează în mare parte pe cărbune, unul din combustibilii cei mai nocivi pentru mediu. Cu toate acestea, având în vedere că peste 2.000 de centrale electrice, responsabile pentru mai mult de patru miliarde de tone de emisii de CO2, vor fi incluse în prima fază a tranzacţiilor, aceasta este cea mai mai piaţă mondială de comercializare a certificatelor de emisii.

Cu toate acestea, unii analişti sunt îngrijoraţi de faptul că preţul certificatelor de poluare este foarte redus în cazul sistemului chinez, aproximativ 48 de yuani (7,42 dolari) pe tona de CO2, comparativ cu aproximativ 36 de dolari în Uniunea Europeană şi 17 dolari în California anul trecut. Un alt punct controversat este faptul că certificatele de poluare sunt distribuite gratuit în loc să fie scoase la licitaţie. Rezultatul este că firmele sunt mai puţin stimulate să îşi reducă rapid emisiile.

Preşedintele Xi Jinping a fost felicitat la finele anului trecut atunci când a anunţat că ţara sa va începe să îşi reducă emisiile poluante înainte de 2030 pentru ca să ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060.

Cu toate acestea, în forma actuală, “piaţa certificatelor de poluare nu ar urma să joace un rol important în realizarea acestor obiective”, susţine Lauri Myllyvirta, analist la centrul de studii cu privire la energie şi aer curat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *