Chinezii de la Hexing ocupă locul lăsat liber de AEM Timișoara, fostul cel mai mare producător de contoare pentru energie și gaze din România, și vor să facă aici un hub regional

SONY DSC SONY DSC

Compania chineză Hexing, furnizor de echipamente electrice și soluții pentru companiile de utilități, listată la Bursa din Shanghai, se pregătește să deschidă o fabrică în comuna Giarmata, lângă Timișoara. Chinezii sunt aproape de a obține ultimele avize necesare pentru a începe producția de contoare inteligente într-un oraș cu o mare tradiție în acest domeniu.

Fabrica de Aparate Electronice de Măsură (AEM) din Timișoara, un colos al erei comuniste înființat în 1970, care a avut la un moment dat 5.000 de angajați, și-a încetat activitatea la începutul anului 2024. De asemenea, compania germano-americană Honeywell, care a deschis o fabrică de contoare și echipamente de măsurare în anii 2000 prin achiziționarea Elster, a renunțat la producția de contoare electrice în Europa.

În acest context, Hexing a decis să deschidă prima sa fabrică din Europa la Timișoara, mai exact în fosta locație Honeywell-Elster din parcul industrial Timișoara Airport Park.

Oliviu Burlacu, directorul Hexing Technologies Europe
Oliviu Burlacu, directorul Hexing Technologies Europe

„Parte din moto-ul nostru este: ‘Tradiția continuă în Timișoara.’ Există o tradiție în producția de contoare aici, iar chinezii au considerat că Timișoara este o locație excelentă, și din punct de vedere al poziționării geografice, fiind aproape de granița de vest, bine conectată la infrastructura europeană de autostrăzi, logistică, know-how și experiență. Hexing activează în domeniul electric, acoperind tot ce înseamnă echipamente pentru distribuție, furnizare, contorizare și software de operare. Hexing mai are o subsidiară care se ocupă de energie verde, incluzând invertoare, panouri fotovoltaice, și contoare inteligente. La Timișoara vom începe cu producția de contoare electrice, care este și tradiția locală, atât AEM cât și Honeywell-Elster au fost implicate în acest domeniu. Următorul pas va fi producția de contoare de apă, iar pe viitor, Hexing va produce și contoare de gaz, acoperind astfel întreaga gamă de contorizare a utilităților”, a declarat pentru Economedia.ro, Oliviu Burlacu, directorul Hexing Technologies Europe, care s-a alăturat companiei chineze în februarie, venind de la conducerea Honeywell.

Ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă

Un alt avantaj important pentru Hexing este poziționarea Timișoarei în ceea ce privește resursa umană și costurile competitive. În prima fază, Hexing va avea 80 de angajați, dar numărul acestora va crește rapid.

„Avem linii de producție destul de automatizate și capacitatea lor este mare. Reușim, cu un singur schimb, să acoperim nevoile pentru cel puțin următoarele șase luni. Pe măsură ce ne vom extinde, participând la licitații care acoperă perioade de la doi la zece ani”, a adăugat Oliviu Burlacu.

Hexing beneficiază și de un ajutor de stat din partea Ministerului Finanțelor pentru încurajarea creării de locuri de muncă, în valoare de 4,72 milioane de lei, pentru a crea 114 locuri de muncă.

Producția începe în octombrie

Hexing a finalizat preluarea locației din parcul industrial Airport Park la sfârșitul anului 2023, iar producția efectivă de contoare urmează să înceapă în octombrie. Contoarele trebuie să respecte normele stabilite la nivelul Uniunii Europene, reglementate de organismul MID și de Biroul Român de Metrologie Legală. În prezent, compania certifică standardele de calitate ale produselor.

„Hexing vinde contoare în România prin distribuitori locali de aproape cinci ani. La Timișoara va fi singura fabrică din Europa, cu scopul de a deveni un hub regional. Tot mai mulți operatori cer ca produsele să fie fabricate în Europa, respectând un anumit nivel de securitate cibernetică”, a mai spus Oliviu Burlacu.

Centru de inovație în energia digitală

Hexing Technologies Europe va funcționa și ca un centru de inovație, extinzând serviciile de energie digitală ale companiei în întreaga Europă. În următorii doi-trei ani, Hexing intenționează să producă la Timișoara și o tehnologie de stocare a curentului în baterii, pentru utilizatori casnici sau industriali.

„Deschiderea unei unități în România face parte din strategia pe termen lung a companiei noastre, care urmărește construirea unei lumi mai ecologice. Suntem mândri să contribuim la dezvoltarea digitală a sistemelor energetice inteligente din Europa și să sprijinim comunitatea locală prin crearea de locuri de muncă valoroase. Suntem, de altfel, în plin proces de recrutare”, a declarat Jessica Fan, vicepreședintele Hexing, într-un comunicat transmis de companie.

Hexing a început, de asemenea, o colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara, urmând să amenajeze un laborator până la sfârșitul anului, în care studenții vor putea învăța despre producția de energie verde, sisteme fotovoltaice, invertoare și tranziția de la curent continuu la curent alternativ.

Hexing are peste 3.000 de angajați la nivel global

Grupul Hexing a fost fondat în 1992 în Hangzhou, axându-se pe energie verde. Compania este prezentă pe piețe din Asia, Africa și America de Sud, având venituri anuale de peste 430 de milioane de dolari și peste 3.000 de angajați. Produsele sale includ contoare de energie și echipamente de încărcare, produse de distribuție a energiei, contoare de apă și echipamente de tratare a apei, invertoare, stații de încărcare, baterii de stocare a energiei și alte produse de energie nouă.

Companii chineze în Timișoara

Hexing nu este singura mare companie chineză prezentă în Timișoara. În 2023, Topband, un producător de controlere electronice inteligente, a deschis o fabrică în Timișoara, în urma unei investiții de 30 de milioane de dolari. În prima fază, compania a angajat 300 de persoane, urmând ca numărul acestora să crească la aproximativ 1.000, anticipând o producție anuală de 9 milioane de piese.

De asemenea, BCS Automotive Interface Solutions, un furnizor de componente auto cu o istorie de peste 70 de ani și 3.600 de angajați în 12 țări, a deschis o fabrică în comuna periurbană Remetea Mare.

O altă mare companie chineză activă la Timișoara este WH Group, care a achiziționat în 2015 Smithfield România, ce preluase în 2004 combinatul Comtim.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cum statul din romanika incurajeaza productia prin jecmanirea tuturor si la’s ca vin chinezii si va rad cu totul… o sa incaseza taxe Fisc’u de la chinezi cand ne’om vedea ceafa… strategii de genii…

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.