Cifra de afaceri în industrie a crescut cu 23,3% în primele opt luni ale anului

industrie, sudor Sursa foto: Pixabay

Cifra de afaceri în industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 23,3% în primele opt luni, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, citat, joi, de Agerpres.

Avansul cifrei de afaceri a fost generat de creşterea industriei prelucrătoare (+23,5%) şi a industriei extractive (+17,3%).

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+29,8%), industria bunurilor intermediare (+29,1%), industria bunurilor de capital (+26,8%), industria bunurilor de uz curent (+11,4%) şi industria energetică (+9,6%).

Cifra de afaceri din industrie în luna august 2021, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe total cu 6,9%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-7,3%). Industria extractivă a crescut cu 8,4%.

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-18,1%), industria bunurilor de uz curent (-3,9%), industria bunurilor intermediare (-1,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,9%). Industria energetică a crescut cu 5,6%.

Totodată, cifra de afaceri din industrie în luna august 2021, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, a crescut pe ansamblu cu 18,5%, datorită creşterii înregistrate în industria extractivă (+42,3%) şi în industria prelucrătoare (+17,9%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor intermediare (+33,9%), industria energetică (+24,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+19,9%), industria bunurilor de uz curent (+15,3%) şi industria bunurilor de capital (+2,9%).

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Dincolo de diferentele pe structuri a productiei industriale trebuie avut in vedere ca ritmul / cresterea de 23% nu e real(a).
    Cu cel putin 10 – 15% au crescut preturile materiilor prime industriale apoi a crescut pretul si la celelalte elemente de cost a productiei industriale.
    O alta influenta o are si inflatia accelerata ce va ajunge la un ritm anualizat de 10%.
    Prin urmare cred ca aceast indicator nu mai e relevant in conditiile economice actuale.
    In lume dar in mod special in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *