Cine este Sebastian Burduja, propus de PNL drept ministru al Digitalizării / El trebuie să gestioneze controversatul cloud guvernamental

Sebastian Burduja Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sebastian Burduja a fost nominalizat joi de PNL să preia portofoliul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Pentru acest minister era vehiculat și numele fostului șef al Autorității pentru Digitalizarea României, deputatul clujean Sabin Sărmaș. Liderii PNL au decis însă în favoarea lui Burduja, șeful organizației PNL din Sectorul 1, fiul unui fost vicepreședinte al Bancorex.

În vârstă de 36 de ani, Sebastian Burduja a intrat în atenția publică în 2009 când și-a lansat cu mare fast un ONG dedicat studenților din străinătate. Din acel moment, Burduja a gravitat permanent în jurul liderilor politici ai momentului, indiferent de culoarea lor politică, a candidat ca independent la parlamentare, și-a creat un partid care a fuzionat cu PNL.

La evenimentul de lansare a ONG-ului controlat de tânărul Burduja participau personaje precum Dan Voiculescu, Mircea Geoană, Sebastian Ghiță, Mihai Gâdea, conform comunicatului transmis la vremea respectivă de organizatori.

Marinel Burduja, tatăl lui Sebastian Burduja, a fost vicepreședintele băncii Bancorex, devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații. Din CV-ul oficial al lui Burduja sr., afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională dinainte de căderea comunismului.

După ce a fondat LSRS, Sebastian Burduja a mai înființat Fundația CAESAR și a lansat volumul „Între speranță și deziluzie”. El a lansat diferite inițiative la care au participat președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis, iar în 2015 a încheiat un protocol cu Ministerul de Externe pentru „proiecte dedicate priorităţilor de politică externă”.

În 2016 a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2017 și 2018, Burduja a fost prezent la mitingurile anti-PSD din București.

În martie 2019, partidul lui Burduja a fost înghițit de PNL, iar în iulie 2019 Burduja a devenit președinte al organizației PNL din Sectorul 1. Ulterior a fost și vicepreședinte al PNL.

În 2020 a fost Membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), fiind simultan și secretar de Stat la Ministerul Finanțelor. Din 2020 în prezent este deputat PNL și vicepreședinte în Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

În prezent, Sebastian Burduja este și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește experiența profesională, Sebastian Burduja spunea într-un interviu pentru ViitorulRomâniei.ro că tatăl său i-a susținut studiile în SUA la Stanford şi Harvard. El a precizat ulterior că a am absolvit printre primii Universitățile Stanford și Harvard, fiind susținut la Harvard de trei burse din partea universității, inclusiv David M. Rubenstein Fellowship.

Ulterior, a lucrat ca asistent sau stagiar la Freeman Spogli Institute of Foreign Affairs, National Endowment for Democracy și Comisia Economică pentru Europa (UNECE) a ONU, McKinsey & Company. Apoi a fost Consultant management strategic la Dalberg Global Development Advisors și Specialist în Dezvoltare Socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială (Vezi aici CV-ul oficial al lui Sebastian Burduja). Ulterior, a fost managing partner pentru RISE Consortium, o companie de investiții.

A fost selectat de revista Forbes în prima promoție „30 sub 30” din România.

Burduja va trebui să rezolve controversele cloud-ului guvernamental, după implicarea SRI și STS

Din funcția sa de ministru al Digitalizării, Sebastian Burduja va avea în subordine Autoritatea pentru Digitalizarea României. Instituția a lansat recent un proiect pentru cloud-ul guvernamental care trebuie să digitalizeze administrația publică. Însă în forma lansată proiectul a stârnit numeroase controverse: actorii din mediul privat au acuzat statul că blochează digitalizarea statului și că îi exclude din proces (AICI, AICI, AICI), iar autoritățile publice au reclamat implicarea SRI și STS și controlul acestora asupra datelor (AICI, AICI, AICI).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *