Cine sunt economiștii care au câștigat premiul Nobel pentru economie anul acesta

premiul nobel 2022 Sursă foto: Nobel Prize/Facebook

Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig au primit luni Premiul Nobel pentru Economie, care a fost atribuit la Institutul Karolinska din Stockholm, „pentru cercetări asupra crizelor financiare şi băncilor”, deoarece au îmbunătăţit semnificativ înţelegerea rolului băncilor în economie, în special în timpul crizelor financiare, informează CNBC.

Bernanke a fost președinte al Rezervei Federale din 2006 până în 2014, iar în prezent lucrează la Brookings Institution din Washington. D.C. Diamond este profesor la Booth School of Business a Universității din Chicago, iar Dybvig este profesor la Olin Business School a Universității Washington din St. Louis.

Diamond şi Dybvig au dezvoltat modele teoretice care explică de ce există băncile, cum rolul lor în societate le face vulnerabile la zvonuri privind colapsul lor iminent şi cum societatea poate atenua această vulnerabilitate. Aceste cunoştinţe formează fundaţia reglementării bancare moderne.

Prin analize statistice şi cercetări ale surselor istorice, Bernanke a demonstrat cum colapsul băncilor a jucat un rol decisiv în Marea Depresiune din anii ‘1930, cea mai gravă criză economică din istoria modernă. Colapsul sistemului bancar explică de ce efectele economice negative au fost nu doar extinse, ci şi de lungă durată.

Cercetările lui Bernanke arată că crizele bancare pot avea în mod potenţial consecinţe catastrofale, ceea ce indică importanţa reglementărilor privind funcţionarea corespunzătoare a băncilor, fiind de asemenea motivul din spatele deciziilor cruciale din timpul crizei financiare din 2008-2009. În acea perioadă, Bernanke a fost preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed) şi a putut implementa rezultatele cercetărilor sale. Ulterior, când pandemia a lovit în 2020, au fost luate măsuri semnificative pentru evitarea unei crizei financiare globale.

Academia Regală Suedeză de Științe selectează câștigătorii de pe o listă de candidați recomandați de Comitetul pentru Premiul în Științe Economice. Acesta face selecția din numele trimise de aproximativ 3.000 de profesori, câștigători anteriori și membri ai academiei pe bază de invitație. Participanții nu se pot autopropune.

Anul trecut, premiul pentru economie a fost împărțit în trei părți. Acesta a fost acordat lui David Card, pentru activitatea sa în domeniul economiei muncii, și lui Joshua D. Angrist și Guido W. Imbens pentru contribuțiile lor la analiza relațiilor cauzale.

Spre deosebire de celelalte cinci premii Nobel, care sunt acordate începând din 1901 și care au fost acordate prin testamentul inventatorului, chimistului și inginerului suedez Alfred Nobel, premiul pentru economie a fost înființat în 1969 de către banca centrală a Suediei, în onoarea acestuia. Este ultimul care este anunțat în fiecare an.

Renumitul Premiu Nobel pentru Pace a fost acordat vineri activistului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și ONG-ului ucrainean Centrul pentru libertăți civile.

Premiul pentru fizică din acest an a fost acordat lui Alain Aspect, John Francis Clauser și Anton Zeilinger, pentru descoperiri în domeniul mecanicii cuantice. Comitetul Nobel a declarat că aceștia au folosit “experimente revoluționare” care au investigat particule în stări încurcate pentru a începe o nouă eră a tehnologiei cuantice.

Premiul pentru chimie a fost împărțit între Carolyn R. Bertozzi, pentru activitatea sa care a folosit chimia click și bioortogonală pentru cartografierea celulelor și dezvoltarea unor tratamente mai bine țintite împotriva cancerului, și Morten Meldal și K. Barry Sharpless, despre care comitetul a spus că “au pus bazele chimiei click”, care presupune conectarea moleculelor biocompatibile.

Premiul pentru medicină a fost acordat lui Svante Paabo „pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană”. Premiul pentru literatură a fost acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux.

Sursă foto: Nobel Prize/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *