Cine sunt oamenii care conduc cele mai puternice companii cu capital majoritar de stat din România / În top zece se regăsesc în mare parte companii din energie, care au profitat anul trecut de criza energetică

sefi de stat

Romgaz, Electrica și Hidroelectrica au fost cele mai puternice companii cu capital majoritar de stat, după cifra de afaceri înregistrată în 2022. În top zece se regăsesc în mare parte companii din domeniul energiei, care a avut de câștigat anul trecut datorită prețurilor mari. Economedia face o trecere în revistă cu executivii care conduc cele mai mari companii de stat din România din 2022.

Romgaz

Răzvan Popescu
Sursă foto: LinkedIn

Răzvan Popescu a primit funcția de director general al Romgaz în august 2022, de la Aristotel Jude, care a rămas director general adjunct. Înainte de a prelua conducerea Romgaz, Răzvan Popescu a fost director economic în cadrul companiei. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Răzvan Popescu a fost anterior Chief Financial Officer (Director Economic) al Romgaz, începând cu 14 decembrie 2020, conform CV-ului. Anterior, timp de opt ani (05/05/2012 – 11/12/2020), a fost arbitragist principal în cadrul Băncii Naționale a României (BNR). Între iunie 2007 și februarie 2010 el a fost agent pentru servicii de investiții financiare la SSIF Vienna Investment Trust.

Răzvan Popescu a absolvit în anul 2000 Colegiul Național Traian din Drobeta Turnu Severin din județul Mehedinți, de unde provine și ministrul Energiei Virgil Popescu. În 2004 el a absolvit Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de valori din cadrul Academiei de Studii Economice București. În 2010 a obținut și o diplomă de participare de la London School of Economics pe tematica „Piețe de capital, Modelare, Clase de active financiare”. Totodată, are un Master în Ştiinţe la Cass Business School, realizat între 2010 și 2011. În prezent, este doctorand în cadrul Council for Doctoral Studies (CSUD) din ASE (început în 2018).

Electrica Furnizare

Darius Dumitru Meșca, Electrica Furnizare
Sursă foto: Electrica Furnizare

Dragoș Dumitru Meșca ocupă poziția de Director General al Electrica Furnizare din 2019. El s-a alăturat companiei din martie 2017 coordonând activitatea de operațiuni comerciale a sucursalei SFEE Muntenia Nord, iar din februarie 2019 a ocupat poziția de Director General Adjunct.

Potrivit site-ului Electrica Furnizare, Meșca a absolvit Universitatea Petrol-Gaze Ploiești în anul 1996, obținând titlul de doctor inginer în anul 2011, iar începând cu anul 1998 a coordonat întreaga activitate a societății S.C. Dacia S.A. Ploiești.

În perioada 2005-2009, a fost secretar de stat în guvernul Tăriceanu, iar începând cu anul 2007 a deținut funcția de Secretar de Stat privind coordonarea Sectorului Energetic Național.

Acesta a ocupat de-a lungul carierei sale poziții cheie în cadrul guvernului și companiilor de stat. În 2006-2007 a fost consilierul personal al Ministrului Economiei și Comerțului, funcție deținută atunci de către Varujan Vosganian, care acum este deputat ALDE. De asemenea, acesta a mai fost și președinte cu rang de secretar de stat în cadrul Consiliului Județean Prahova, în 2009.

O altă funcție importantă deținută de acesta a fost preluarea conducerii societății FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord SA în  2012, pentru o perioadă de patru ani.

Hidroelectrica

Sursa foto: Facebook/Hidrolectrica

Președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Nicolae Badea, a ajuns la conducerea Hidroelectrica în iulie 2017, fiind susținut de ALDE și fiind considerat un apropiat al fostului ministru ALDE, Daniel Chițoiu. Badea provine din organizația PNL Vâlcea. El a avut și funcții în guvern. A fost secretar de stat pentru energie (2014-2015) în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și secretar de stat (2013-2014) în Ministerul Economiei.

De asemenea, a mai fost membru C.A., reprezentant AGA sau membru în diverse comisii la: BTT S.A., Enel, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Cuprumin, Hidro Tarnița și Exim Bank.

La Hidroelectrica a mai ocupat poziția de manager de departament (2016-2017). A fost membru în consiliul de supraveghere al OMV Petrom (2015-2016), membru al consiliului de administrație al societății Rompetrol Rafinare (2015), director general al BNB Renewable Consulting (2009-2013, 2014) firmă de consultanţă în implementarea proiectelor de energie regenerabilă, director strategie dezvoltare al Electrica București (2007-2009), președinte al consiliului de administrație al Electrica Bio-Heat (2008-2009) societate înfiinţată de Electrica şi Warmebetriebe ce se ocupă cu producerea energiei electrice pe bază de biomasă, membru al consiliului de administrație al Enel Energie Muntenia și al Enel Energie S.A (2007-2009).

Între 2005 şi 2007 a fost director general al Trocadero SA din Bucureşti, companie deținută de stat, cu activitate în comerț şi turism, care deținea singurul caravanserai din sud-estul Europei, „Hanul lui Manuc”, retrocedat de instanță proprietarilor în 2007. El absolvit Facultatea Tehnică de Construcţii Bucureşti în 2002.

Nuclearelectrica

Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica
Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Cosmin Ghiță a fost numit director general al Nuclearelectrica în 2017 și ocupă această funcție până în prezent, potrivit CV-ului publicat pe site-ul companiei.

Acesta este absolvent at Bates College din Statele Unite ale Americii, cu specializare în economie politică internațională. Potrivit site-ului Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță și-a început cariera în SUA în cadrul Chevron, Washington, contribuind apoi la demersurile companiei din România. 

În perioada 2015-2017 a fost partener în cadrul fondului de investiții privat în energie Amerocap, cu sediul la New York, sprijinind tranzacții și demersuri de atragere de capital în domeniul energiei și al resurselor minerale, în România, Ucraina și Marea Britanie. 

Acesta a deținut în 2017 ulterior funcția de consilier al premierului, în guvernele Grindeanu și Tudose, pe probleme de securitate energetica si politici energetice.

Transelectrica

Ștefăniță Munteanu Transelectrica
Sursa foto: Facebook/Transelectrica

Buzoianul Ștefăniță Munteanu conduce, din aprilie, acest an, transportatorul de energie Transelectrica. Din 2019, Ştefăniţă Munteanu ocupa funcţia de manager vânzări indirecte în cadrul Electrica (EL). Anterior, a fost consilier în Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Turismului. De asemenea, a lucrat pe post de director economic la Sisco Trading, administrator în cadrul Uno Art Construct şi director vânzări pentru Tegola România.

În declarația sa de avere pentru 2022, depusă în calitate de consilier la CJ Buzău, se găsesc venituri salariale de 184.000 de lei de la Electrica Furnizare Buzău, de la Transelectrica și de la CJ Buzău. În plus, a mai primit 40.000 de lei ca administrator de la Rofersped

Transelectrica a avut un profit de 529 de milioane de lei în 2022.

Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia l-a numit pe Dan Iulius Plaveti președintele directoratului CE Oltenia la începutul anului 2023. Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, mandatul acestuia încetează în data de 23 noiembrie 2023. 

Potrivit CV-ului său, publicat pe site-ul instituției, acesta a mai deținut funcții în instituții de stat. Absolvent al Universității Politehnice Bucuresti, Plaveti a ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul unor companii de stat, cum ar fi vicepreședinte și președinte al ANRE în perioada 2009–2012, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica în anul 2017 sau Director General al Hidroserv în perioada 2018-2021.

CE Oltenia a înregistrat în 2022 un profit net de 3,4 miliarde lei, o cifră de afaceri de 5,3 miliarde lei și 10.692 de angajați. 

Electrocentrale București

Sursa foto: Facebook/ Claudiu Cretu

Claudiu Crețu a fost numit în august 2023 de către Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), în funcţia de director general al celui mai mare producător de energie termică şi electrică în cogenerare din România şi din Bucureşti.

Acesta a deţinut din iulie 2021 până în prezent funcţia de director general al C.M. Termoenergetica Bucureşti – operatorul sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic din Bucureşti şi revine la conducerea Elcen, după ce în perioada iulie 2017-iunie 2021 a exercitat funcţia de Administrator Special al acestei societăţi.

Crețu a mai deținut în trecut funcții precum director general adjunct la Radet București, membru în Consiliul de Administrație al Radet București în 2016 sau  consilier în cabinetul Ministerului Finanțelor, condus în 2016 de către Anca Dragu.

 

Romsilva

Daniel Nicolăescu Romsilva
Sursa: Romsilva

Daniel Nicolăescu deține funcția de director general din 2022, înlocuindu-l atunci pe George Mierliţă. Daniel Nicolaescu a absolvit Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. În perioada 1994 – 1998, a activat în cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea ca inginer responsabil de activitatea de fond forestier, regenerarea pădurilor şi investiţii la Ocolul Silvic Voineasa. Până în anul 2003, a fost şef la Ocolul Silvic Voineasa şi apoi la Ocoalele Silvice Brezoi şi Cornet din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea.

În perioada 2004 – 2021 a activat în sistemul forestier privat, ca şef al ocolului silvic de regim Sălişte, judeţul Vâlcea.

Daniel Nicolăescu a fost membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor în perioada 2016-2018 şi, ulterior, consilier al secretarului de stat pe probleme de păduri în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, expert inginer silvic la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea”.

Începând cu luna aprilie a anului trecut, Daniel Nicolăescu a îndeplinit funcţia de director Strategii şi Politici Publice în Silvicultură în cadrul Asociaţiei Administratorilor de Păduri (AAP).

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează pădurile aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel naţional, asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate, De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

Distribuție Energie Electrică Romania

Mihaela-Rodica Suciu, Distributie Energie Electrica Romania
Sursa: Facebook/Mihaela-Rodica Suciu

Mihaela-Rodica Suciu a devenit în 2022 director general al Distribuție Energie Electrică România (DEER), compania de distribuție a energiei electrice din grupul Electrica. Ea l-a înlocuit atunci pe Niculae Havrileț al cărui mandat s-a încheiat pe 28 martie, după cum a scris Economedia aici.

Potrivit publicației InvesTenergy, Mihaela Suciu a fost numită în funcția de director adjunct la SDEE Transilvania Nord în iunie 2020, moment în care a demisionat din funcţia de consilier local. Ea a fost președinte al Organizaţiei de Femei a PNL Cluj. Aceasta mai lucrat la Teletrans, companie a Transelectrica, având funcția de inginer șef și a ocupat poziția de președinte al Consiliului de Administrație al Electrica Distributie Transilvania Nord.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Care e rostul acestui articol ? Poate prezentați o analiză a rezultatelor economice de când aceștia au preluat conducerea acestor societăți? Sunt conducători buni sau ineficienți ? Ați scris un articol de dragul de a scrie.
    In rest numai de bine.
    P.S. Ați mai avut articole in care ați prezentat in același mod conducătorii acestor societăți.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.