Ciolacu, atacuri la Austria: Da, e adevărat că banii plătiți Rusiei de Austria pentru gaze sunt pătați cu sânge / Ar fi corect să interzicem vânzarea de gaz rusesc către statele UE

G4Media sept. 15, 2023 0 comentarii
raiffeisen bank, rusia, razboi ucraina, austria, banca austriaca Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Premierul Marcel Ciolacu a lansat vineri atacuri dure la adresa Austriei într-un interviu pentru ziarul Der Standard. El a anunțat că România va da în judecată Austria pentru veto-ul pe Schengen și a spus că e adevărat ce a spus oficialul UE Martin Selmayr despre ”banii pătați de sânge pe care Austria în plătește Rusiei pentru fiecare factură pentru gazele rusești”.

Mai mult, Ciolacu a spus că UE ar trebui să interzică complet importul de gaze din Rusia, în condițiile în care Austria – o țară care își menține nestingherită legăturile economice cu Rusia – importă 55% din gazele naturale exact din Rusia.

Fragmentul de interviu în care Marcel Ciolacu critică Austria pentru dependența de Rusia:

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

STANDARD: OMV Petrom începe explorarea gazelor Neptun Deep în Marea Neagră. Ce așteptări aveți de la aceasta? Austria încă primește 55% din gazele sale din Rusia.

Ciolacu: Anumite state au cerut excepții în ceea ce privește cumpărarea de gaze rusești. Pot să înțeleg acest lucru din punct de vedere economic, dar din punctul meu de vedere este o greșeală. România și-a învățat lecția demult și, prin urmare, este independentă de gazul rusesc. Și Republica Moldova este de o săptămână independentă de gazul rusesc. Așadar, există întotdeauna soluții, chiar și pentru probleme economice dificile. De aceea, cred că ar fi corect să interzicem vânzarea de gaz rusesc sau de bunuri rusești către UE și statele democratice.

STANDARD: Să o interzicem complet, astfel încât niciun stat UE să nu mai poată cumpăra gaz rusesc?

Ciolacu: Da, complet interzis! Pentru că este o diferență foarte mare între ceea ce pierdem noi, adică un pic de confort, și ceea ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să țineți cont și de ceea ce s-ar întâmpla de fapt dacă ar câștiga Federația Rusă. Nu s-ar crea astfel o oportunitate pentru oameni ca Putin să se înmulțească în alte țări din Europa? Cred că UE se pregătește pentru o independență completă față de gazul rusesc, deși prețurile la gaz vor fi mai mari pentru o vreme.

STANDARD: Șeful reprezentanței UE în Austria, Martin Selmayr, a vorbit recent despre “banii pătați de sânge” care vor fi trimiși dictatorului Putin cu fiecare factură de gaz din Austria, pentru ca acesta să poată duce războiul împotriva Ucrainei.

Ciolacu: Ceea ce spune domnul Selmayr este adevărat. Nu putem compara faptul că au crescut prețurile în UE sau că nu mai putem pleca în vacanță la fel de des cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: