Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi seara că, pentru a creşte încasările la bugetul de stat, este nevoie de digitalizarea ANAF, instituţie care va folosi inclusiv inteligenţa artificială, pentru că “nu mai lucrează nimeni cu pixul”, transmite Agerpres.
Prezent marţi seara la Digi24, Ciolacu a fost întrebat despre măsurile avute în vedere de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar.
“După alegerile europarlamentare, mai mult ca sigur după constituirea noii Comisii, va fi o discuţie la ECOFIN. Noi suntem singurul stat din Uniunea Europeană care are un angajament luat în ceea ce priveşte deficitul, deoarece am avut un deficit de 9,2%. N-am văzut pe nimeni ţipând când un inconştient a dus România la un deficit de 9,2%, cel mai mare, cred că din istorie (…) Cine a făcut? Îl ştiţi la fel de bine ca şi mine. Toată lumea a spus că o să fie un dezastru, o să fie şase virgulă (…) Am ajuns la un deficit, după ultimele socoteli, de 5,6%. Mai mult ca sigur că vom închide în jur de 5% deficitul şi vom avea un nou acord cu Uniunea Europeană. Discuţiile sunt dacă va fi pe cinci ani sau pe şapte ani, astfel încât să nu putem opri investiţiile pe care le avem în acest moment”, a spus Ciolacu.
În context, premierul a vorbit de digitalizarea ANAF, care va folosi inclusiv inteligenţa artificială, pentru a mări încasările la bugetul statului.
“În acest moment, încasează mult mai bine (ANAF – n.r.). Cu această modestă digitalizare, pe care anul acesta o vom termina, cu noile reguli. Deja avem încasări mai mari din TVA, de 17%. Deci este clar, e evident că ne trebuie softuri. Noi avem inteligenţă artificială, nu mai lucrează nimeni cu pixul. Nu mai sunt funcţionarii de la ANAF care fac ei socoteli la companii. Peste tot în lume există un soft de risc, dar noi n-aveam date, ce să interpretăm? România n-avea nicio dată. De 33 de ani, veneau pe la dumneavoastră prin emisiune şi minţeau că fac digitalizarea ANAF-ului. Ne-am apucat de ea, am început să avem informaţii. Avem zeci de miliarde introduse în sistem. Există inteligenţa artificială, îţi face calculele de risc şi spune. Funcţionarul nu mai trebuie să plece de la ANAF cu servieta, să vadă unde se duce în control (…) Trebuie să ne modernizăm, fiindcă nu mai avem timp. Se întâmplă acum, în timp real”, a precizat şeful Guvernului.