Oficialii români vor avea săptămâna viitoare la București o întâlnire cu delegația Comisiei Europene, condusă de Celine Gauer, pentru a discuta jaloanele și țintele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). România așteaptă aprobarea cererii 3 de plată din PNRR trimisă de guvern în 15 decembrie 2023, în valoare de 2,7 miliarde de euro. Ciolacu le-a cerut miniștrilor la începutul ședinței de guvern de azi să fie pregătiți și a ținut să precizeze că cererea de plată nu e blocată. Asta cu toate că aceasta ar fi trebuit aprobată până la 16 martie și sunt încă teme nerezolvate. Ciolacu a mai menționat că, legat de PNRR, guvernul aprobă azi modificările bugetului multianual aferent reformelor și investițiilor asumate.
“Cer tuturor miniștrilor coordonatori de reforme să fie pregătiți săptămâna viitoare pentru dialogul cu doamna Celine Gauer, responsabila pentru gestionarea PNRR la nivel european. Vom analiza fiecare jalon important din cererea de plată 3. E un dialog firesc, serios, care necesită energie și concentrare din partea noastră. Nu există nimic blocat. Relația cu CE funcținează foarte bine și vrem să găsim soluții pentru realizarea reformelor, cum am făcut și anii trecuți”, a spus premierul Ciolacu
Conform unor surse guvernamentale citate de G4Media în urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a blocat cererea 3 de plată din PNRR trimisă de guvern în 15 decembrie 2023, în valoare de 2,7 miliarde de euro Cele mai mari probleme sunt cu reforma companiilor de stat (inclusiv RAAPPS – instituția care renovează viitoarea vilă de protocol a lui Iohannis), cu pragul de 500.000 de euro la microîntreprinderi și cu numirile la vârful companiilor din energie, dar și cu noii șefi ai AMEPIP, super-agenția care controlează firmele de stat. Săptămâna viitoare va avea loc o discuție decisivă la București.
Termenul până la care Comisia Europeană ar fi trebuit să aprobe cererea trei, trimisă de guvernul României în 15 decembrie, e 16 martie, când se scurg cele două luni regulamentare, plus o lună cerută de guvern.
De altfel, colegul de coaliție al lui Ciolacu, șeful PNL Nicoale Ciucă, a făcut chiar azi declarații pe una dintre aceste teme, susținând o poziție diferită de cea a CE. Dacă aprobarea celei de-a treia cereri de plată din PNRR depinde de modificarea acestui prag, înseamnă că se impun noi discuții tehnice cu Comisia Europeană“, transmite Ciucă, într-o postare pe pagina sa te Facebook
Ciolacu a mai menționat că, legat de PNRR, guvernul aprobă azi modificările bugetului multianual aferent reformelor și investițiilor asumate prin PNRR. “Ținta este ca banii să stea cât mai puțin în conturile statului și să ajungă la șantiere”, a spus Ciolacu.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a menționat că guvernul aprobă în principal distribuirea sumelor care se convin României din capitolul RePowerEU, cele 1,4 miliarde de euro. “Și aici foarte important este faptul că 1,2 miliarde de euro vor fi puse la dispoziția gospodăriilor cetățenilor români în acest an, prin vouchere pentru eficiență energetică și vouchere pentru panouri fotovoltaice și baterii. Este foarte important, aprobăm astăzi această distribuire, iar în luna mai o să declanșăm procedura de distribuire a acestor programe de sprijin pentru populație.
De asemenea, tot prin această redistribuire de sume din RePowerEU, agricultura, pentru prima oară, are acces la banii din PNRR”, a spus Câciu.