Ciolacu: Nu este o problemă cu deficitul. Au fost nişte plăţi de la Ministerul Apărării care au venit în ianuarie şi februarie/ Deficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB după primele două luni ale anului

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat miercuri că nu este nicio problemă cu deficitul bugetar şi că în primele două luni ale anului au venit nişte plăţi de la Ministerul Apărării, citate de Agerpres.

„La fel ca în fiecare an, în ianuarie sau februarie vine cataclismul şi nenorocirile se aşează peste români şi peste România. Nu este o problemă. La fel cum mi-am asumat anul trecut că ne încadrăm într-un deficit rezonabil şi real… nu putem să intrăm în foamete…Eu am trăit acea perioadă când un dictator a luat decizia să intre o ţară în foamete să plătim datoriile. (…) Repet, în acest moment avem o coaliţie responsabilă, vedem lucruri credibile, reale, nu mai există minciuni. Punem şi plusuri şi minusuri. Nu este o problemă cu deficitul. Au fost nişte plăţi de la Ministerul Apărării care au venit în lunile ianuarie şi februarie. La ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală n.r) şi-au făcut planul pentru prima oară în ambele luni. Luna februarie e de obicei o lună mai delicată în ceea ce priveşte colectarea. Haideţi să vedem totuşi un trimestru, să putem vorbi în detaliu”, a spus prim ministrul, la o conferinţă organizată cu ocazia verificării stadiului lucrărilor pe şantierul autostrăzii A0 Sud, Lotul 1 Glina – Vidra.

Deficitul bugetar, adică diferența între veniturile și cheltuielile statului, a urcat la 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele două luni ale anului, arată datele publicate marți de Ministerul Finanțelor, care confirmă informațiile publicate anterior de Economedia. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, deficitul bugetar era de 1,07 % din PIB, respectiv de 17,04 miliarde de lei.

În proiectul de buget, Guvernul a prognozat pentru acest an un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei, respectiv de 5% din PIB, cu o creștere economică prognozată de 3,4%, cu 2,0% mai mare decât în 2023.

Comisia Europeană a avertizat, luni, că deficitul va depăși și în acest an ținta Guvernului, că România ar putea ajunge să fie vulnerabilă la schimbările de opinie ale investitorilor și că pachetul de măsuri fiscale este insuficient. Conform previziunilor de toamnă ale Comisiei pentru 2023, deficitul public al României va fi de la 5,3% din PIB în 2024.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a afirmat recent că este „foarte improbabil” ca deficitul bugetar înregistrat de România anul acesta să fie unul mai mic de 6%, el avertizând asupra faptului că, dacă nu există „atenţie” din partea guvernanţilor, deficitul poate creşte către 7 procente.

România este singura țară din UE aflată în procedură de deficit excesiv și și-a asumat să înceapă să reducă deficitul sub 3% din PIB.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii

  1. “avem o coaliţie responsabilă”
    😵😵😵
    Am vazut ca membrii coalitiei incarcati de cate griji si spăgi au de gestionat au facut din comuna Ianca (4000 locuitori) un ditamai județul!😵😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *