Cioloș: Proiectul de buget are venituri supraestimate, iar reformele din PNRR lipsesc / Dragu: PNDL 3 a fost de fapt o amăgire

Dacian Cioloș Sursa foto: Facebook

Proiectul de buget pentru anul 2022 are venituri supraestimate, iar reformele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) lipsesc, a declarat luni președintele USR, Dacian Cioloș, într-o conferință de presă.

„Am văzut cât se codesc cei de la guvernare de a aplica reformele negociate în PNRR.

Anca Dragu, vicepreședintele USR, a declarat, la rândul ei, că deficitul bugetar asumat de Guvern ar putea fi depășit din cauza unor riscuri precum supraestimarea veniturilor și lipsa de reforme legate de PNRR.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Bugetul este gândit pe un PIB de 1.317 miliarde lei, cu un deficit bugetar de 5,84% din PIB. Acest deficit bugetar – ne uităm cu îngrijorare – ar putea crește dacă aceste venituri se dovedesc a fi supraestimate, așa cum noi considerăm că se întâmplă”, a declarat Dragu.

Potrivit ei, riscurile principale sunt supraestimarea veniturilor și lipsa reformelor legate de PNRR, respectiv lipsa transferurilor de la Bruxelles în România.

Din prisma veniturilor, avem un plus de 10,7 miliarde lei, compus din „componente destul de vagi descrise în buget”, potrivit lui Dragu.

„Avem o mai bună colectare, dar aici e greu de făcut o estimare, pentru că suntem în urmă. Avem taxe și impozite amânate din 2020, dar nu avem o cifră clară ce taxe se consideră a fi colectate în 2022 și în ce cuantum”, a spus ea.

În ceea ce privește efectele supraestimării veniturilor, Dragu a explicat că ar putea fi cheltuieli importante care să fie afectate de lipsa veniturilor sau o creștere a deficitului bugetar și, ca atare, o nevoie de finanțare mai mare. Creșterea deficitului bugetar va avea efecte negative și asupra inflației, a precizat reprezentantul USR.

Dragu a menționat că Fondul de rezervă va avea o alocare de 500 de milioane lei la începutul anului, dar probabil că „prin acest fond de rezervă vor fi derulate miliarde lei care vor ajunge către prietenii politici, așa cum am văzut deja că s-a întâmplat”.

„Pentru PNDL 3 – Anghel Saligny sunt foarte puține credite bugetare deschise pentru 2022 – pare că acest program a fost de fapt o amăgire”, a conchis Dragu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: