Peste 20.000 de profesori participă, marți, la protest, liderii de sindicat cerând să fie primiți de către președintele Klaus Iohannis. Negocierile purtate marți cu premierul Nicolae Ciucă la Guvern au eșuat. Liderii celor trei sindicate din învățământ au anunțat că greva generală din școli și protestele continuă. Greva generală din școli continuă și miercuri.
Ora 17:17: Marius Nistor a susținut, într-o intervenție la Antena 3, că o ordonanță de urgență nu ar oferi nicio garanție că va fi și aplicată, pentru că au mai existat astfel de cazuri. Nistor a susținut însă că dacă un acord politic nu este respectat înseamnă „sinucidere politică” pentru semnatari.
„Președintele ne-a cerut să transmitem un mesaj pozitiv și nu poate fi negativ atât timp cât există un angajament al președintelui. Greva nu poate fi încetată decât de colegii noștri. Eu pot sa am încredere (n.r.- în președintele Klaus Iohannis) și colegii mei trebuie să aibă același sentiment. Un președinte poate să ofere acea garanție suplimentară (n.r – față de liderii partidelor politice Ciolacu, Hunor și Ciucă). Vreau ca această acțiune de prost să se încheie în condițiile noastre, cu avantaje pentru colegii noștri”, a transmis Nistor.
Anton Hadăr a declarat la Antena 3 că ideea acordului girat de Iohannis i-ar fi aparținut, după care a revenit și a spus că „nu mai țin bine minte cine a propus”
Ora 17.00: Deși protestul trebuia să se încheie, în fața palatului Cotroceni sunt în continuare manifestanți nemulțumiți de rezultatul cu care au ieșit liderii de sindicate de la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.
Ora 16:50: Guvernul transmite că, în urma întâlnirilor cu reprezentanții sindicatelor din educație, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional, potrivit unui comunicat de presă.
„Președintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale. Președintele României îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor”, potrivit comunicatului de presă.
Guvernul transmite că președintele Klaus Iohannis a reiterat că educația este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educației în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens.
„Președintele României și reprezentanții sindicali au evidențiat că legislația rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătățiri semnificative și au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generațiilor de azi și de mâine. Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învățământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită și care oferă tuturor elevilor condițiile optime pentru a-și atinge potențialul”, se mai menționează în comunicatul de presă.
Ora 16.00: Liderii sindicaliștilor au transmis, după întâlnirea de la Cotroceni cu șeful statului, că președintele Klaus Iohannis s-a angajat să gireze un „acord politic” între coaliția de guvernare și sindicatele din educație.
Marius Nistor a declarat că „există posibilitatea de detensionare, dar decizia va fi a colegilor noștri”. „Vom consulta colegii și vom da un răspuns. (…) E o șansă optimă pentru toți colegii noștri ca problemelor lor să poată să fie rezolvate. E un angajament foarte ferm”, a susținut Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Simion Hăncescu a precizat, la rândul său, că președintele le-a explicat că „emiterea unui act normativ nu se poate, dar dacă se încheie un acord îl va gira”. Acesta a explicat că este vorba despre un acord politic cu șefii coaliției majoritare.
Acordul ar urma să prevadă creșterea salariilor profesorilor, dar nu imediat.
Ora 15.50: Numărul protestatarilor începe să scadă. Unii dintre aceștia au început să plece.
Ora 15.30: Administrația prezidențială a publicat imagini de la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii de sindicate. Participă liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federației Națională Sindicală Alma Mater, precum și președinta Asociației Elevilor din Constanța.
Ora 14.41: Liderii celor trei sindicate din educație au intrat în Palatul Cotroceni pentru întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.
Ora 14.37: Protestatarii au început să ajungă la Cotroceni.
Ora 13.55: Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, într-o intervenție la Antena 3, înainte de întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care va avea loc la Cotroceni, că „această mișcare de protest depășește natura revendicărilor salariale. Este vorba de demnitate. Este mesajul colegilor mei”.
Ora 13.50 Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii sindicatelor din educație a fost confirmată de Administrația prezidențială.
Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, marți, cu liderii sindicatelor din învățământ, au confirmat pentru G4Media surse din Administrația prezidențială.
Ora 13.40 Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul le oferă în continuare prime profesorilor, crescând suma de la 2.500 la 4.000 lei, și garantează că în noua lege a salarizării, va fi utilizat ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ nivelul salariului mediu brut pe economie.
Comunicatul Guvernului:
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație. În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, doamna Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.
În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.
În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.
Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ”.
Ora 13.03: Coloana de peste 15.000 de manifestanți pleacă în marș spre Palatul Cotroceni. Circulația rutieră în Piața Victoriei este blocată.
Ora 13.00: BREAKING Negocieri eșuate cu premierul Ciucă / Greva generală din educație continuă, anunță liderii de sindicate / „Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneaze situația din sistem să dialogheze cu noi”
Ora 12.20: Primarul Dominic Fritz se află în mijlocul profesorilor care protestează la Timișoara.
Ora 12.08: Profesorii protestează și la Cluj, Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Sfântu Gheorghe.
Ora 12.06: S-au adunat peste 10.000 de persoane, potrivit estimărilor sindicatelor. Autocare cu protestatari sunt încă în drum spre București, spun acestea, scrie Edupedu.ro.
Ora 11.49: Grupuri de elevi au venit în Piața Victoriei pentru a susține protestul profesorilor.
Ora 11.34: Câteva mii de profesori sunt în Piața Victoriei și continuă să sosească noi grupuri.
Ora 11.24: Peste 2.000 de persoane sunt în acest moment în Piața Victoriei, potrivit estimărilor reporterului G4Media.ro aflat la fața locului.
Ora 11.15: Sute de profesori protestează la Galați, transmite Digi24.
Ora 10.27: Angajații din învățământ sosesc cu autocare din toată țara. Primul autocar a sosit de la Brăila.
Conform unui document al Primăriei Municipiului București, protestul se va desfășura astfel:
– între orele 11.00 — 12.00, adunarea participanților în Piața Victoriei, respectiv Bd. Kiseleff, perimetrul cuprins între str. Arh lon Mincu și Piața Victoriei;
– între orele 1200 — 13.00, adunare publică în Piața Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. lancu de Hunedoara;
– între orele 13.00 — 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei — str. Buzeşti — str. Berzei – str. Știrbei Vodă — Splaiul Independenței — Pod Grozăvești — stânga Șos Grozăvești — Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. luliu Maniu către Piaţa Răzoare — punct final Statuia Leu.
– între orele 15.00 — 15.30 adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu;
– între orele 15.30 — 16.00, defluirea totală a participanților.
Context. De luni, 22 mai, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.
Liderul Federației Sindicale din Educație Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, luni seară, la B1TV, că se așteapta ca la protestul de marți de la Cotroceni să vină ”20 de mii de colegi din București dar și din țară”. Nistor a mai spus că președintele Klaus Iohannis are obligația ca președinte și profesor să discute cu liderii sindicali din învățământ.
Liderul sindical a mai precizat că luni seara a avut o întâlnire cu alți colegi din țară și că vor transmite noua ofertă a guvernului către fiecare unitate de învățământ din țară, urmând ca pănă mâine să se decidă dacă va fi acceptată sau nu.
Guvernul le-a făcut luni seara o nouă ofertă sindicatelor din învățământ pentru a renunța la grevă, mărind bonusul de 2500 care ar urma să fie acordat în două tranșe la 4000 de lei.
Liderul Sindicatului Spiru Haret Timiș, Virgil Popescu, a declarat la B1TV, că la prima vedere oferta nu este acceptabilă deoarece sunt bani care vor fi acordați o singură dată și nu reprezintă o crește de salariu. ”Este o manevră a guvernului. Aceste vouchere, prime nu mă interesează. Mă interesează o mărire de salariu de 25% așa cum au cerut sindicatele”, a mai spus Popescu.