Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Brăila, despre legea offshore pe care a semnat-o în cursul dimineţii, împreună cu liderii coaliţiei, că o cantitate suficientă de gaz sigur va duce la scăderea preţului şi pentru cetăţenii români, iar toate aceste demersuri sunt făcute pentru a asigura stabilitatea şi echilibrul pentru o viaţă normală a cetăţenilor, scrie News.ro.
Prin acest proiect legislativ se asigură cadrul necesar astfel încât exploatările de gaze naturale să poată să asigure, pe de-o parte, independenţa faţă de gazul rusesc, dar şi cantitatea necesară de gaze şi în acest interval de timp, 2022-2027, pentru a putea gândi dezvoltarea industriei chimice care să poată folosi aceste gaze naturale.
Premierul a afirmat că, împreună cu ceilalţi doi lideri ai coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor, au semnat, astăzi, Legea offshore, o lege atât de aşteptată pentru că odată intrată în vigoare, se va asigura stabilitate şi predictibilitate legislativă pentru investitori, se vor debloca investiţiile în offshore şi onshore şi astfel resursele de gaze naturale din Marea Neagră vor putea fi exploatate.
„De asemenea, resursele onshore de mare adâncime din judeţul Buzău vor putea să înceapă a fi exploatate”, a precizat premierul.
În timp ce premierul susține că legea offshore va duce la scăderea preţului şi pentru cetăţenii români, analistul Dumitru Chisăliță îl contrazice, spunând că previziunile arată că la fiecare deceniu prețurile cel puțin se vor dubla.
„Am fost surprins să constat că supraimpozitarea prețului gazelor naturale prezintă același grafic, ca în Legea Offshore realizată în anul 2018. Astăzi prețul gazelor naturale tranzacționate pe BRM a fost de 542 lei/MWh, iar prețul mediu al gazelor din producția internă este de cca 254 lei/MWh. Previziunile arată că la fiecare deceniu prețurile cel puțin se vor dubla. Și atunci de ce să pui într-o lege prețuri la gaze de la 85 – 145 lei/MWh, prețuri care probabil nu vor mai exista niciodată în România”, arată analistul.