Ciucă: Vom avea bugetul aprobat în Parlament până pe 15 decembrie. Vor fi 233 de programe incluse la finanțare. Continuăm pachetul de măsuri pentru energie și protejarea cetățenilor de efectele inflației și venim cu noi măsuri pentru persoanele vulnerabile

Redacția dec. 8, 2022 0 comentarii
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că Guvernul aprobă în ședință pachetul legislației bugetare pentru anul viitor, discutând cele două proiecte ale legii bugetului pentru anul 2023, strategia fiscal-bugetară pentru anii 2023-2025, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor și ordonanța de urgență care stabilește măsurile fiscal-bugetare.

„Subliniez faptul că am avut în vedere să elaborăm un buget realist și echilibrat, ținând cont de tot contextul de securitate și economic. am avut în vedere realizările în anul acesta și prognoza pentru anul 2023. Ca atare, vom continua programele de susținere economică, vom continua programele de susținere a investițiilor private și publice și, de asemenea, vom continua să avem în lista de priorități menținerea locurilor de muncă și protejarea cetățenilor de efectele creșterii prețurilor și de efectele creșterii inflației. Venim cu noi măsuri pentru susținerea persoanelor vulnerabile”, a declarat premierul, înaintea ședinței de Guvern.

Potrivit lui, este pentru prima dată când în buget se realizează o construcție pentru a asigura finanțarea programelor prioritare din toate domeniile de interes pentru cetățeni. „Discutăm de 233 de programe incluse la finanțare. Aceste programe sunt rezultatul consultărilor membrilor cabinetului și reprezentanților tuturor ministerelor”, a spus el.

Ciucă a afirmat că aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor. „Trebuie să ducem mai departe politicile și programele pe care ni le-am asumat pentru educație, pentru cercetare și inovare, pentru sănătate, pentru asistență socială, pentru economie, pentru agricultură și pentru infrastructura de transport, precum și pentru siguranță și apărare”, a menționat premierul.

El a precizat că pachetul de măsuri de plafonare și compensare a prețurilor la energie și gaze naturale va continua. „Avem nevoie în continuare să protejăm cetățenii de creșterea prețurilor și de efectele crizei energetice”, a mai spus el.

Ciucă a precizat că odată aprobat azi, în ședința de guvern, bugetul va merge la parlament pentru dezbatere și aprobare, astfel încât până pe 15 decembrie să fie aprobat și înaintat spre promulgare președintelui.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *