Consiliul Județean Cluj pregătește un proiect pentru amenajarea unui domeniu schiabil la Vlădeasa, a anunțat președintele CJ, Alin Tișe, transmite Actual de Cluj. Această zonă are potențial de a dezvolta astfel de investiții, după cum arăta încă din 1996 un studiu realizat de specialiști din cadrul Universității Babes-Bolyai. Acest proiect ar urma să fie administrat public de către o societatea constituită în acest sens, investiția urmând să se deruleze în parteneriat cu primăria Săcuieu. Proiectul a fost estimat la peste 100 de milioane de euro, iar în prezent se află în stadiul de elaborare a studiilor urbanistice. Pentru susținerea proiectului, Tișe a mai spus că se caută oportunități de finanțare din fonduri europene.
„Avem un proiect la care lucrăm legat de domeniul schiabil Săcuieu Vlădeasa. Primăria a avut un litigiu cu un privat, neputând pune la dispoziție această zonă cu ceea ce aveam nevoie. Discuțiile cu domnul primar au avansat anul trecut și am convenit să dea drumul la studiile de oportunitate, urmând ca din partea de cofinanțare din cotele defalcate, primăria să poate cheltui o parte pentru asta. În esență, ne dorim să realizăm un domeniu schiabil care va fi de referință pentru Cluj și pentru România, pentru că terenul și clima de acolo ne permit să realizăm un domeniu schiabil în care să avem șase luni pe an zăpadă naturală, iar cu zăpadă artificială, chiar până la nouă luni, asta spun studiile, ceea ce face profitabilă o astfel de investiție. Este vorba de versantul estic al muntelui Vlădeasa, la o altitudine cuprinsă între 1.100 și 1.700 de metri, culminând cu vârful Vlădeasa, la 1.836 m. Finanțarea o vom asigura din bugetul primăriei, bugetul județului și finanțare europeană. Este un proiect de lungă durată, analizăm în acest moment posibilitatea de a finanța de la Consiliul Județean costurile până la execuție, pentru că primăria din Săcuieu nu are capacitatea de a susține financiar costurile”, a spus Alin Tișe în cadrul unei coferințe de presă din 8 februarie.
În această fază preliminară s-a stabilit ca domeniul de la Vlădeasa să aibă 50 de kilometri de pârtie, 12 instalații moderne de transport de cablu, telegondolă/teleferic, teleschi, instalație de producerea zăpezii artificiale, clădiri multifuncțiionale, stații de transport în comun, parcări, terase etc. Dar și că se va putea conecta cu alte domenii schiabile din zona Stâna de Valea și Arieșeni.
La Vlădeasa există o pârtie de schi de circa 1.200 de metri lungime și o cabană, acestea fiind însă greu accesibile.
Textul integral AICI