CJ Hunedoara contractează lucrări pentru construcția unui muzeu la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Două milioane de euro, prin PNRR

Ulpia-Traiana-Sarmizegetusa

Consiliul Județean Hunedoara a scos la licitație în SICAP un contract de 10 milioane lei pentru construcția unei clădiri lângă situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa care să găzduiască spații expoziționale de tip muzeal și să asigure accesul către situl propriu-zis. Proiectul este finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Investiția vizează realizarea unei clădiri moderne care să adăpostească spații destinate accesului (recepție, punct info, grupuri sanitare, spații destinate personalului) și spații expoziționale care să prezinte cu mijloace moderne aspecte relevante legate de existența orașului antic”, citim în descrierea licitației.

Pentru CJ Hunedoara, această investiție va duce la creșterea potențialului turistic al zonei, cu efect și asupra economiei locale, prin antrenarea unor investiții din zona IMM-urilor. Iată cum vede conducerea județului acest lucru: „Obiectivul general al Proiectului este creșterea atractivității turistice a zonei, prin valorificarea patrimoniului cultural. Viziunea holistică asupra patrimoniului include patrimoniul tangibil și intangibil, de aceea crearea spațiului pe care-l propunem oferă nu doar accesul direct la patrimoniul imobil, dar și integrarea într-un peisaj natural și istoric potrivit. Obiectivul principal se referă la un mod interactiv de a percepe patrimoniul istoric și activitățile legate de acesta.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Beneficiarii reali/potențiali ai rezultatelor proiectului vor fi: publicul general, comunitatea locală, grupurile de oameni “hard-to-reach”, incluzându-i pe cei cu nevoi speciale, entitățile publice și/sau private, alte persoane fizice, juridice, IMM-uri, turiștii de pe plan național, regional și local, dar și international”.

Ofertele se deschid în 7 aprilie, departajarea lor se face după preț și experiența echipei de proiect.

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa este clasată monument istoric de importanță națională și internațională. A fost înființată de împăratul roman Traian, după cucerirea Daciei, în partea de vest a Țări Hațegului, capitala Daciei romane.

Zidurile cetății („intra muros”) cuprindeau în interior și apărau un oraș cu o întindere pe 33 de hectare. Pe alte aproximativ 80 de hectare, în exteriorul zidurilor, romanii au ridicat case și monumente publice, dar și morminte. Multe dintre ruine se regăsesc, astăzi, în curțile hațeganilor, în grădinile sau pe câmpurile lor, actualul sat Sarmizegetusa suprapunându-se peste vechea așezare romană. Ulpia Traiana era un oraș de dimensiune medie, în comparație cu celelalte orașe ale imperiului. Orașul era locuit de aproximativ 30.000 de persoane. Metropola şi oamenii săi de afaceri deţineau şi controlau, spun istoricii, comerţul de la Dunăre, agricultura din Valea Mureşului, dar și veniturile consistente ale minelor de aur Apuseni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: