Clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume/ Pe locul întâi se află Singapore, urmat de 4 țări europene/ România se află pe locul 14

pasaport romania Foto: pasapoarte.mai.gov

România se află pe locul 14 în topul țărilor cu cel mai puternic pașaport din lume, cetățenii având acces la 177 de țări, conform celui mai recent clasament al Henley Passport Index.

Singapore se află pe primul loc în topul țărilor cu cel mai puternic pașaport din lume în 2024. Cetățenii săi pot vizita acum un record de 195 de țări fără viză, făcându-i cei mai privilegiați călători din lume. Orașul-stat depășește un grup de țări care împărțeau primul loc la începutul anului; Franța, Germania, Italia, Japonia și Spania au coborât toate pe locul doi, fiecare având acces la 192 de țări fără viză.

„Tendința generală în ultimele două decenii a fost către o libertate de călătorie mai mare, cu numărul mediu global de destinații pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape dublându-se de la 58 în 2006 la 111 în 2024”, a declarat Christian H. Kaelin, președintele Henley & Partners, care a inițiat conceptul indexului de pașapoarte.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Firma de consultanță Henley & Partners folosește date de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) pentru a clasifica cele 199 de pașapoarte ale lumii. Indexul funcționează de 19 ani și este actualizat trimestrial.

Țările primesc un punct pentru fiecare destinație pe care o pot vizita fără viză. Aceasta se aplică dacă cetățenii pot obține o viză la sosire, un permis de ședere sau o autorizație de călătorie electronică (ETA) la intrarea în țară. Nu se acordă puncte pentru destinațiile unde este necesară o viză sau titularul pașaportului trebuie să obțină o e-viză aprobată de guvern înainte de plecare.

Țările europene Franța, Germania, Italia și Spania domină locul doi, alături de fostul deținător al titlului, Japonia.

Locul trei este aglomerat de un grup de șapte națiuni, fiecare cu acces la 191 de destinații fără o viză prealabilă: Austria, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Coreea de Sud și Suedia. Regatul Unit se menține pe locul patru împreună cu Belgia, Danemarca, Noua Zeelandă, Norvegia și Elveția, în ciuda faptului că scorul său de destinații fără viză a scăzut la 190.

În ceea ce privește țările cu cele mai slabe pașapoarte, Afganistan rămân la coada clasamentului, pierzând accesul la încă o destinație în ultimele șase luni. Cetățenii din țara controlată de talibani au acum acces fără viză doar în 26 de țări – cel mai scăzut scor înregistrat vreodată în indexul Henley.

Cel mai mare declin în ultimul deceniu îl înregistrează Venezuela, care a scăzut cu 17 locuri de la locul 25 la locul 42 în clasament. Țara sud-americană a fost afectată de o criză economică și politică provocată de prăbușirea prețului petrolului combinată cu corupția guvernamentală cronică, spune Henley. Venezuelenii speră că alegerile prezidențiale din 28 iulie le vor putea schimba soarta.

Yemen, Nigeria, Siria și Bangladesh au scăzut și ele în clasament. Între timp, China și Ucraina se numără printre primele 10 țări care au urcat cel mai mult în top în ultimul deceniu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: