Claudiu Dumbrăveanu, ANRE: România va fi condamnată direct la Curtea Europeană de Justiție dacă vom reglementa prețul energiei

Energie electrica sursa foto: ANRE

O nouă reglementare a preţului energiei şi gazelor ar însemna încălcarea legislaţiei europene şi ar duce la o condamnare directă a României la Curtea Europeană de Justiţie, a afirmat, marţi, Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcţiei Piaţă Energie în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), scrie Agerpres.

„Toţi consumatorii casnici vor beneficia de această ordonanţă privind compensarea facturilor, dar compensările nu ar trebui să fie pentru toţi. Eu, de exemplu, nu au nevoie să fiu susţinut. Ar trebui identificaţi consumatorii vulnerabili”, a spus el, în conferinţa “Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News.

În opinia sa, această ordonanţă suspendă piaţa cu amănuntul şi descurajează consumatorii să îşi schimbe furnizorul.

„De asemenea, descurajează furnizorii de a avea un management al achiziţiilor şi de a-şi optimiza costurile operaţionale, descurajează consumul eficient şi până la urmă şi consumatorii finali trebuie să participe la această piaţă. O susţinere îndelungată a facturilor din bugetul de stat va crea iluzia unor preţuri mici şi va duce la alocarea către consum a unor resurse ale statului care ar trebui folosite pentru dezvoltare”, a susţinut Dumbrăveanu.

El consideră că în această perioadă, în care sunt aplicate măsuri de susţinere a consumatorilor din partea bugetului de stat, ar trebui să fie adoptată o strategie. Întrebat ce ar trebui să facă statul după 31 martie, acesta a răspuns că sunt câteva idei în privința lucrurilor care nu ar trebui făcute.

„Este o părere personală şi am argumente. În opinia mea, nu trebuie trecut la preţuri reglementate în niciun caz. Preţurile reglementate reprezintă un model de piaţă socialist, care a funcţionat foarte bine când toate pieţele erau reglementate. În condiţiile în care restul pieţelor sunt libere, să ai o piaţă de energie reglementată este anacronic. Este profund ilegal şi încalcă legislaţia europeană profund şi tratatul de liberă circulaţie a mărfurilor, pentru că se creează bariere”.

sursa foto: ANRE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *