Societatea de Transport București riscă să intre în faliment pentru că nu are bani să cumpere tramvaie produse în Rusia livrate de o societate a lui Gruia Stoica, scrie Club Feroviar. Economedia a scris în exclusivitate că STB nu va duce la bun sfârșit licitația, după ce ea a fost câștigată de o firmă controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală, iar tramvaiele urmau să fie produse de o firmă rusească, cu un preț de până la trei ori mai mare decât cel cu care firma vinde tramvaiele în Rusia. Licitația a fost lansată în mandatul fostului primar Gabriela Firea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

O instanță obligă STB să plătească penalități de 1.526.444,6 lei pe zi, adică de circa 300.000 de euro/zi până când și va executa obligația de a cumpăra tramvaie de la Electroputere VFU Paşcani.

„Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei de interes invocată de către debitoare (STB SA – n.red.) prin întâmpinare. Respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilității invocată de către debitoare prin întâmpinare. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de creditoarea Electroputere VFU Paşcani S.A., în contradictoriu cu debitoarea Societatea de Transport Bucureşti STB S.A. Obligă debitoarea la plata în favoarea creditoarei a unei penalităţi de 0,5% pe zi de întârziere, calculată din valoarea obligaţiei principale, de 305.288.920 lei (fără TVA), datorate de la data pronunţării (05.12.2024) şi până la data executării obligaţiei prevăzute în titlul executoriu reprezentat de decizia nr. 2213/C5/2164/24.10.2022 pronunţată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 3127/20.12.2022 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 7821/2/2022. Obligă debitoarea la plata către creditoare a cheltuielilor de judecată în cuantum de 5.355,93 lei, reprezentând onorariu de avocat și 20 lei taxă de timbru”, se arată în decizia pronunțată joi, 5 decembrie 2024, de Judecătoria Sectorului 1 București, care este definitivă, scrie Club Feroviar.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

În septembrie 2022, Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat că a trimis o sesizare la DNA privind achiziția de tramvaie noi de la Electroputere Pașcani. Potrivit lui, bucureștenii trebuie să afle de ce conducerea STB reprezentată de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale și de ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi.

Nu există nicio informație publică încă despre deschiderea unui dosar de către DNA în acest sens.

Context. Economedia a scris în exclusivitate, în februarie 2022, că conducerea Societății de Transport București (STB) a decis să nu pună în execuție ultima decizie a instanței, care a stabilit că societatea este obligată să cumpere 40 de tramvaie de la producătorul VFU Electroputere Pașcani, invocând lipsa sursei de finanțare.

Sunt numeroase controverse care înconjoară contractul pentru furnizarea celor 40 de tramvaie, de la faptul că firma producătoare este una rusească (în plin război Rusia-Ucraina), la prețul tramvaielor, ținând cont de lungimea lor și de prețul cu care le vinde în Rusia firma care deține licența.

În primul rând, producătorul tramvaielor de 18 metri este de fapt o companie rusăfirma PK Transport Systems, arată un document obținut de Economedia, semnat chiar de reprezentantul Electroputere Pașcani.

Mai presus de toate, este important de pus sub semnul întrebării cumpărarea unor tramvaie din Rusia, în plin război declanșat de Moscova în Ucraina.

De asemenea, Electroputere Pașcani ascunde o serie de informații despre producător, motivând că dezvăluirea lor ar prejudicia interesele legitime privind secretul comercial și dreptul de proprietate intelectuală, conform unui alt document obținut de Economedia.

În plus, prețul unui tramvai cumpărat de STB este de până la trei ori mai mare decât cel al tramvaielor livrate în Rusia de aceeași firmă.