Codul sursă original pentru World Wide Web a fost vândut la licitate, la casa Sotheby’s, ca activ digital unic, pentru 5,4 milioane de dolari

card, visa, criptomonede, ethereum Sursa foto: Pixabay

Codul sursă original pentru World Wide Web (www) a fost vândut miercuri la licitaţie, la casa de licitaţii Sotheby’s, ca activ digital unic, care nu este interschimbabil (non-fungible token – NFT), în reţeau blockchain Etherum, pentru 5,4 milioane de dolari, transmite Reuters, preluat de news.ro.

NFT a fost creat de omul de ştiinţă englez Berners-Lee în 2021 şi reprezintă proprietatea asupra diferitelor articole digitale de când a inventat World Wide Web în 1989.

World Wide Web în sine nu a fost vândut. Ceea ce a fost vândut a fost o înregistrare bazată pe blockchain a proprietăţii fişierelor care conţin codul sursă original pentru World Wide Web. Preţul final a fost de 5.434.500 de dolari, iar jumătate dintre ofertanţi au fost noi pentru Sotheby’s.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

World Wide Web, sau ”web”, este sistemul de navigare şi de accesare a informaţiilor pe internet. NFT este considerat valoros de unii deoarece blockchain-ul autentifică faptul că este unic şi a fost creat oficial, sau ”creat”, chiar de Berners-Lee.

“Simbolismul, istoria, faptul că provin de la creator este ceea ce îi face valoroşi – şi există o mulţime de oameni care colectează lucruri exact din aceste motive”, a spus Cassandra Hatton, şefă la nivel global pentru ştiinţă şi cultură populară la Sotheby’s.

”L-am plasat într-un forum public, l-am vândut practic fără rezerve (licitaţia a început de la 1.000 USD) şi am lăsat piaţa să decidă ce valoare va fi. Au existat mai mulţi ofertanţi care au fost de acord că este valoros”, a explicat aceasta.

În achiziţie sunt incluse NFT-urile care reprezintă aproximativ 9.555 de linii de cod scrise în 1990-1991, o vizualizare animată a codului de 30 de minute, un poster digital al codului şi o scrisoare digitală scrisă de Berners-Lee în iunie 2021, reflectând asupra invenţiei sale.

Scrisoarea începe în felul următor: ”Întrucât oamenii păreau să aprecieze versiunile cu autograf ale cărţilor, acum avem tehnologia NFT, m-am gândit că ar putea fi amuzant să fac o copie cu autograf a codului original al primului browser web”.

Vânzarea este cea mai recentă dintr-o serie de mişcări ale caselor de licitaţii tradiţionale de a adopta activele bazate pe blockchain, care au explodat în popularitate la începutul anului 2021. În martie, un NFT al unui colaj digital al artistului american Beeple a adus 69,3 milioane de dolari la casa de licitaţii Christie’s, în prima vânzare efectuată de către o mare casă de licitaţii a unei opere de artă care nu există fizic.

Şeful Twitter, Jack Dorsey, şi-a vândut primul tweet în format NFT pentru 2,9 milioane de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: