Ordonanță care ar putea scumpi tratamentele în cabinetele medicale private. Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor Stomatologi atrag atenţia că există neclarităţi

spital, medic, stetoscop Sursa foto: Pixabay

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, joi, că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a dat peste noapte o ordonanță prin care medicii care au înființate SRL-uri nu mai pot presta servicii pentru marile clinici private, astfel că tarifele pentru pacienți se vor scumpi drastic, pentru ca medicii să-și acopere pierderile.

Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor Stomatologi din România consideră că în ordonanţa privind organizarea cabinetelor medicale există anumite “neclarităţi” şi anunţă că, în cursul zilei de joi, au transmis Ministerului Sănătăţii un punct de vedere cu privire la modificările legislative referitoare la organizarea cabinetelor medicale, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat comun al celor două colegii, pe 31 ianuarie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa 9/2025, care aduce modificări OG 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Printre modificările introduse există anumite neclarităţi legate de posibilitatea cabinetelor medicale individuale, asociate, grupate şi a societăţilor civile medicale de a avea alţi medici angajaţi sau colaboratori. Situaţia poate genera incertitudini cu privire la modul în care medicii îşi pot desfăşura activitatea şi asigura continuitatea serviciilor de sănătate oferite pacienţilor”, arată cele două organizaţii profesionale, în comunicatul citat.

În acest context, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor Stomatologi din România au transmis, joi, Ministerului Sănătăţii, în cadrul dialogului instituţional, un punct de vedere cu privire la modificările legislative referitoare la organizarea cabinetelor medicale, precum şi o solicitare de clarificare a acestor aspecte, în speranţa remedierii situaţiei.

Conform reprezentanţilor celor două organizaţii profesionale, scopul demersului este acela de a asigura un cadru legislativ clar, care să corespundă nevoilor şi să permită medicilor să îşi desfăşoare activitatea în condiţii optime şi în beneficiul pacienţilor.

“Am înaintat Ministerului Sănătăţii atât punctul de vedere fundamentat al reprezentanţilor corpului medical, cât şi o propunere a unei soluţii juridice pe care o considerăm viabilă. Am primit numeroase întrebări din partea colegilor medici din ţară legate de această situaţie şi sperăm că se va găsi şi implementa rapid o soluţie adecvată, care să creeze cadrul necesar pentru ca medicii să îşi poată desfăşura activitatea fără perturbări”, a declarat Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citată în comunicat.

Cele două organizaţii profesionale sunt de părere că păstrarea actualei forme a reglementărilor poate avea consecinţe “nefavorabile” în modalitatea desfăşurării activităţilor profesionale a medicilor şi medicilor stomatologi din întreaga ţară.

“Ne dorim ca această situaţie să fie remediată cât mai curând, astfel încât medicii să îşi poată continua activitatea fără impedimente administrative. Dialogul constructiv cu Ministerul Sănătăţii şi cu Colegiul Medicilor din România este esenţial pentru găsirea unei soluţii echilibrate, care să sprijine profesioniştii din domeniu şi să asigure pacienţilor accesul neîntrerupt la servicii medicale de calitate”, a declarat Florin Lăzărescu, preşedinte CMSR, potrivit comunicatului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.