Combinatul de îngrășăminte GA PRO CO Piatra Neamț nu s-a vândut la licitație

combinat amurco

Niciun ofertant nu s-a înscris la licitația organizată de Sierra Quadrant pentru vânzarea la lichidare, dar ca activ funcțional, al combinatului GA PRO CO Piatra Neamț, anterior în grupul Interagro, al omului de afaceri Ioan Niculae. Prețul era de 14 milioane de euro. Anterior, acum două zile, alt combinat de îngrășăminte, Donau Cem Turnu Măgurele, nu s-a vândut la licitație pentru 20 milioane euro.

„Nu s-a prezentat nimeni la Piatra Neamț. La Turnu Măgurele, facem din nou licitație, la același preț, peste o lună, în 14 martie. La Piatra Neamț, decidem luni”, a spus pentru Economedia.ro Florin Dragomir, reprezentatul lichidatorului.

În prezent, România mai are un singur producător de îngrășăminte – Azomureș, care și el funcționează la doar 60% din capacitate.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Agricultorii români, în a-și asigura necesarul de fertilizatori, trebuie să apeleze masiv la importuri. Lucrurile s-au agravat în ultimii doi ani, deoarece, din pricina invaziei rusești în Ucraina, sursa de aprovizionare ucraineană aproape că s-a anulat.

Din cele șase combinate care făceau parte din grupul Interagro, trei au fost cumpărate la preț de lichidare de către Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău. Pentru activele Amurco Bacău, Guțu a plătit anul trecut 3 milioane de euro, iar pentru Nitropos din Făgăraș, 8,2 milioane de euro. Guțu a preluat în primăvara anului 2021 combinatul Chemgas din Slobozia cu 25 de milioane euro.

În acest moment, cu plata a 36 de milioane euro, Guțu deține jumătate din imperiul chimic al lui Ioan Niculae, dar Nitroporos și Amurco sunt incapacitate, ele nemaiputând produce fertilizatori. În fapt, toate activele preluate de Pambac încă nu au fost puse în producție de vreun fel. Toate combinatele chimice, șase la număr, din grupul Interagro, erau de mai mulți ani în faliment, ca și tot grupul InterAgro, de altfel. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consumator individual din România. În fapt, oricine le-ar deține trebuie să se asigure, mai întâi de toate, că are o sursă sigură și pe termen lung de aprovizionare cu gaz.

În 2022, producătorul de panificaţie Pambac a înregistrat o cifră de afaceri de peste 314,4 milioane de lei, în creştere cu aproape 20% faţă de anul anterior. Profitul net a ajuns la 26,7 milioane de lei. Asta după ce în 2021 profitul net al companiei a înregistrat o creștere cu peste 124%, de la 12,2 milioane de lei în 2020, la peste 27,5 milioane de lei.

Echipa Pambac număra în 2022, 530 de angajaţi. Printre brandurile cunoscute ale producătorului de panificație Pambac se numără: brandul de făină GRANIA, brandul de paste făinoase GATA și brandul de paste făinoase din grâu dur, FLAVORA.

O particularitate a combinatelor chimice este că ele nu pot fi oprite și pornite imediat la capacitate, pentru că există risc de explozii. Și pornirea, și oprirea se fac treptat.

Grupul InterAgro a intrat în insolvenţă în 2016, iar în prezent se află în reorganizare judiciară, administrator judiciar fiind Casa de Insolvență Transilvania. Businessul a fost înfiinţat în 1994 de omul de afaceri Ioan Niculae, ajungând în timp unul dintre cei mai mari jucători din agricultura românească. Compania exploata în 2016 peste 50.000 de hectare de teren arabil. Parte din aceste terenuri au fost vândute deja către alți investitori, unul dintre ei fiind Tinmar Ind (Augustin Oancea). Patronul Ioan Niculae a avut mai multe probleme în justiție, aceasta fiind și una din cauzele decăderii imperiului său, ajungând să facă și de două ori închisoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Stimată doamnă Deacu , vă rog să citiți acest articol plin de greșeli de redactare și să dispuneți corectarea lor . Aproape toate articolele autorului sunt pline de greșeli de redactare și cu toate că am le-am semnalizat de multe ori , dânsul nici măcar nu le-a corectat .
    De data aceasta nu le mai semnalizez . Este datoria dvs. , ca redactor -șef , să aveți grijă de modul de prezentare.
    Dacă doriți să fiți un site performant și apreciat , trebuie să începeți , in opinia mea , cu o prezentare îngrijită .
    Vă mulțumesc.

  2. Corecție : … și cu toate că le-am semnalizat ….
    Na , că am căzut și eu in păcat . Ha, ha , ha….

  3. Cine a stabili prețul de 14:milioane de euro în condițiile în care nu face mai mult de un milion?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.