Comerțul dintre Uniunea Europeană și Rusia a scăzut puternic. Eurostat: Efectele restricțiilor occidentale au fost “deosebit de vizibile” în ultimele luni

comert import export containere Foto: Eurostat

Ponderea Rusiei în importurile extra-UE a scăzut de la 6,4% la 3,8% între februarie 2022 și septembrie 2022, comerțul UE cu Rusia fiind puternic afectat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, arată datele Eurostat, după ce UE a impus restricții la import și export pentru mai multe produse. Efectele acestor măsuri au fost deosebit de vizibile în ultimele luni.

Luând în considerare valorile ajustate sezonier, atât exporturile, cât și importurile au scăzut considerabil sub nivelurile anterioare invaziei Rusiei. Ponderea Rusiei în importurile extra-UE a scăzut de la 6,4% la 3,8% între februarie 2022 și septembrie 2022. În aceeași perioadă, exporturile extra-UE către Rusia au scăzut de la 2,3% la 1,1%. Deficitul comercial al UE cu Rusia, a atins un vârf de 19,6 miliarde de euro în martie 2022. Acesta a scăzut apoi progresiv și în septembrie 2022 s-a situat la 9,7 miliarde de euro.

În ceea ce privește ponderea Rusiei în importurile extra-UE pentru șase produse-cheie, se observă o scădere puternică în cazul cărbunelui, gazelor naturale, petrolului, îngrășămintelor și fierului și oțelului, în timp ce în cazul nichelului, ponderea a crescut ușor. În special, cele mai mari scăderi au fost înregistrate pentru cărbune (de la 45 % în 2021 la 13 % în al treilea trimestru din 2022), gaze naturale (de la 36 % la 18 %), îngrășăminte (de la 29 % la 17 %) și fier și oțel (de la 16 % la 5 %).

Țările UE și dependența de Rusia ante-război

În ceea ce privește ponderea Rusiei în comerțul exterior al țărilor din Uniunea Europeană, datele valabile la nivelul anului 2019 arată că Malta, Letonia și Finlanda sunt țările care importă semnificativ, în vreme ce pentru exporturi, ponderea Rusiei e ridicată în Lituania, Letonia și Estonia. Datele au fost publicate într-un grafic de către echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor. “Rusia are cea mai mare pondere în comerțul exterior în cazul țărilor baltice, respectiv Finlanda și Malta, iar cele mai slabe relații comerciale sunt cu Luxemburg, Austria și Irlanda. România se află aproximativ la mijlocul clasamentului UE“, sintetizează reprezentanții FSEGA. În cazul importului, procentul este de 3,5%, dar la indicatorul export procentul scade cam la jumătate, fiind de 1,6%.

Mai multe aici:

Cât de dependent e comerțul Uniunii Europene și cel al României de Rusia?

 

Foto: Eurostat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *