Comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, despre modificarea PNRR-urilor: „Nu este ca și cum ai pocni din degete. Nu poți modifica, ajusta planul pentru că ai decis tu”

Paolo Gentiloni - sursa Comisia Europeană Foto: Paolo Gentiloni - sursa Comisia Europeană

Modificarea planurilor de redresare și reziliență se poate face doar în negociere cu Uniunea Europeană și în circumstanțe „destul de limitate” și „nu poți modifica, ajusta planul pentru că ai decis tu”, a răspuns luni comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, la o întrebare adresată de Economedia.

Întrebarea a venit în contextul în care ministrul german de Finanțe a anunțat că destinaţia Fondului de redresare al Uniunii Europene, înfiinţat pentru a ajuta blocul să se redreseze după pandemia de Covid-19, ar putea fi modificată în contextul războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, și social-democrații români au anunțat că doresc renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a elimina plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Desigur că aceste decizii sunt decizii luate de statele membre cu Uniunea Europeană în cadrul european. Dacă Germania sau alte țări vor să modifice, se ajusteze planurile lor, mecanismul este acolo pentru a o face. Nu poți modifica, ajusta planul pentru că ai decis tu. Avem sute de pagini de regulamente, care reglementează de asemenea și circumstanțele care permit unele amendamente la aceste planuri. Dacă circumstanțele sunt acolo – și ele sunt destul de limitate – o propunere de amendament poate fi trimisă Comisiei și există o perioadă de negociere. Nu este ca și cum ai pocni din degete, dacă cineva decide „vreau să schimb planul”. Pentru că cred că avem responsabilitatea către toate cele 27 de state membre să implementăm ceea ce am decis în comun”, a declarat Paolo Gentiloni, întrebat de Economedia cum poate fi modificat un plan de redresare și dacă trebuie să existe consens european.

Comisarul european a reamintit că decizia de a livra acest plan a durat 5 zile și 4 nopți, pentru a fi luată în Consiliul European, și apoi câteva luni în Parlament.

„Este ceva „nebunesc” în situația în derulare, după război? Nu cred. Cred că principalele țeluri ale acestor planuri – tranziția verde, modernizarea economiei, reziliența societăților noastre – sunt în continuare marile angajamentele pe care le avem în față. De asemenea, am definit răspuns comun la noi sarcini, precum apărare, refugiați, dar asta nu este ceva care să anuleze importanța implementării planurilor de reziliență și redresare”, a afirmat Gentiloni, aflat într-o vizită în România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: