Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, avertizează cu privire la riscurile ChatGPT și subliniază nevoia urgentă de norme / Italia a interzis Replika, un chatbot de inteligență artificială, să folosească date personale, invocând riscuri pentru minori

ChatGPT Sursa foto: Dreamstime

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că noile norme privind inteligența artificială vor avea ca scop să abordeze preocupările legate de riscurile ChatGPT și să se asigure că europenii pot avea încredere în tehnologia inteligenței artificiale, transmite Reuters.

Acestea sunt primele comentarii ale unui oficial de rang înalt al UE pe fondul preocupărilor legate de chatbotul de la OpenAI.

La doar două luni de la lansare, ChatGPT, care poate genera articole, eseuri, glume și chiar poezii ca răspuns la solicitări, a devenit aplicația de consum cu cea mai rapidă creștere din istorie, conform unui studiu UBS cu date de la firma de analiză Similarweb.

OpenAI, o companie privată susținută de Microsoft Corp, a pus-o la dispoziția publicului în mod gratuit la sfârșitul lunii noiembrie.

Breton a declarat că riscurile reprezentate de ChatGPT subliniază nevoia urgentă de reguli privind Inteligența Artificială, pe care le-a propus anul trecut în încercarea de a stabili standardul global pentru o tehnologie condusă de China și Statele Unite și utilizată în smartphone-uri, mașini care se conduc singure, cumpărături online și fabrici.

“După cum a arătat ChatGPT, soluțiile de inteligență artificială pot oferi mari oportunități pentru întreprinderi și cetățeni, dar pot prezenta și riscuri. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un cadru de reglementare solid pentru a asigura o inteligență artificială demnă de încredere, bazată pe date de înaltă calitate”, a declarat el pentru Reuters în comentarii scrise.

Italia interzice Replika, chatbotul de inteligență artificială cu sediul în SUA, să folosească date personale

Între timp, agenția pentru protecția datelor din Italia a anunțat vineri că interzice companiei de chatbot-uri de inteligență artificială Replika să utilizeze datele personale ale utilizatorilor italieni, invocând riscurile pentru minori și persoanele fragile din punct de vedere emoțional.

Replika, un startup din San Francisco lansat în 2017, oferă clienților avatare personalizate care vorbesc și îi ascultă.

Aceasta a fost lider în rândul vorbitorilor de limba engleză și este gratuită, deși aduce venituri lunare de aproximativ 2 milioane de dolari din vânzarea de funcții bonus, cum ar fi chat-urile vocale.

“Prietenul virtual” este comercializat ca fiind capabil să îmbunătățească bunăstarea emoțională a utilizatorului.

Dar organismul de supraveghere italian a declarat că, intervenind în starea de spirit a utilizatorului, “poate crește riscurile pentru persoanele aflate încă într-o etapă de dezvoltare sau într-o stare de fragilitate emoțională”.

Agenția a subliniat, de asemenea, absența unui mecanism de verificare a vârstei, cum ar fi filtre pentru minori sau un dispozitiv de blocare în cazul în care utilizatorii nu își declară în mod explicit vârsta.

Replika încalcă Regulamentul european privind protecția vieții private și prelucrează datele personale în mod ilegal, deoarece nu se poate baza, nici măcar implicit, pe un contract pe care un minor nu este în măsură să îl semneze, a precizat organismul de supraveghere.

Dezvoltatorul Replika, compania americană Luka Inc. trebuie să notifice autoritatea italiană cu privire la măsurile luate pentru a pune în aplicare cerințele sale în 20 de zile și ar putea fi amendat cu până la 20 de milioane de euro sau cu până la 4% din cifra sa de afaceri anuală globală, se arată în comunicat.

Replika nu a răspuns imediat la un e-mail al Reuters care a solicitat un comentariu.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *