Comisia Europeană a lansat Observatorul fiscal european, un “laborator de cercetare menit să contribuie la lupta UE împotriva abuzurilor fiscale”. Observatorul a fost creat la inițiativa Parlamentului European. Finanțat de Uniunea Europeană, Observatorul fiscal va sprijini elaborarea politicilor UE prin cercetări de vârf, analize și schimb de date și va fi condus de Gabriel Zucman, un economist francez renumit pentru cercetările sale privind paradisurile fiscale și paradisurile fiscale utilizate de întreprinderi.
Observatorul își va desfășura cercetările în deplină independență, dau asigurări oficialii UE, acesta urmând să informeze în mod obiectiv factorii de decizie și sugerând inițiative care ar putea contribui la o mai bună combatere a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale și a planificării fiscale agresive. Observatorul va fi condus de profesorul Gabriel Zucman și va avea sediu la Școala de științe economice din Paris. Laboratorul ar urma să fie o sursă de idei noi pentru combaterea evitării obligațiilor fiscale și o referință internațională pentru studiul fiscalității într-o lume globalizată.
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a subliniat importanța combaterii abuzurilor fiscale. “Este vital să protejăm veniturile publice necesare pentru a sprijini redresarea și investițiile masive necesare pentru tranziția verde și pentru cea digitală. Contez că Observatorul fiscal european va efectua cercetări la cel mai înalt nivel, pentru a scoate la lumină idei inovatoare și pentru a promova o dezbatere incluzivă și pluralistă despre politicile fiscale în întreaga UE”, a spus Gentiloni.
În iulie 2020, Comisia a adoptat un Pachet fiscal care, printre altele, are ca scop consolidarea luptei împotriva abuzurilor fiscale. Lansarea Observatorului fiscal a fost una dintre numeroasele acțiuni anunțate în pachetul respectiv, pentru a combate evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale și pentru a promova o fiscalitate mai echitabilă în UE și în afara acesteia. Cercetările Observatorului fiscal vor completa procesul de reflecție al Comisiei privind viitorul fiscalității în UE, care se va încheia în 2022 cu un Simpozion despre fiscalitate având ca subiect „Regimul fiscal în UE în perspectiva anului 2050”.
Grant de 1,2 milioane de euro
Observatorul fiscal european este un consorțiu de cadre universitare cărora li s-a acordat un grant UE în valoare de 1,2 milioane de euro pentru perioada 2020-2021 cu scopul de a aprofunda cercetările privind evitarea obligațiilor fiscale, evaziunea fiscală și planificarea fiscală agresivă și de a consilia în consecință factorii de decizie din UE.
Gabriel Zucman este un economist francez renumit pentru cercetările sale privind paradisurile fiscale și paradisurile fiscale utilizate de întreprinderi. Cercetările sale se axează pe acumularea, distribuția și fiscalizarea averii mondiale. În 2018, Zucman a primit Premiul pentru cel mai bun tânăr economist în Franța, în semn de recunoaștere a cercetărilor sale privind evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale și consecințele economice ale acestora. În prezent este conferențiar universitar de științe economice la Universitatea California, cu sediul în Berkeley. În plus, el este beneficiarul unei burse acordate de fundația Andrew Carnegie în 2021. Este directorul Observatorului fiscal al UE, care are sediul la Școala de științe economice din Paris.