Comisia Europeană anunță mâine propuneri pe tema crizei prețurilor la energie. Chirițoiu, Consiliul Concurenței: “Ne vor recomanda să nu afectăm funcţionarea pieţei”

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană va anunţa marţi recomandările pentru măsurile pe care le pot lua ţările membre pentru a reduce impactul creşterii preţurilor la energie şi gaze asupra populaţiei, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres. El a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind preţurile energiei.

“Mâine, Comisia Europeană va veni cu recomandările ei. Ce înţelegem noi din draft este că ne vor recomanda să nu afectăm funcţionarea pieţei. Recomandarea noastră ar fi să găsim acele metode care nu descurajează economia la energie, pentru unii consumatori e recomandabil un anumit stimulent pentru a face economie şi a cumpăra echipamente cu consum mic”, a spus oficialul Concurenţei.

Potrivit acestuia, plafonarea preţului gazelor la producător, pe bursă, ar duce la situaţia în care gazele ieftine din România ar fi exportate.

“Piaţa angro nu mai este piaţă naţională. Plafonarea pe piaţa de angro nu văd cum o putem face cât timp avem libera circulaţie. Dacă noi am decide mâine că la noi preţul e 68 de lei, spre exemplu, în timp ce în străinătate e mai mare, oricine din România îl va lua la 68 de lei şi-l va vinde peste graniţă. Putem să o facem la consumatorul individual, e la decizia Guvernului”, a precizat Chiriţoiu.

Pe termen mediu şi lung este nevoie de investiţii, a adăugat el.

Persoanele fizice al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh şi 1.000 kwh, inclusiv, vor primi o compensare la plata facturilor în valoare de 0,21 lei kwh, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Energiei.

Compensarea se aplică facturilor de energie electrică emise în perioada 1 noiembrie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare.

În ceea ce priveşte facturile la gaze naturale, compensarea se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preţ de referinţă de 125 lei /MWh. Clienţii casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale sunt persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 80 metri cubi – 960 metri cubi, inclusiv.

Compensările se aplică facturilor emise în perioada 1 decembrie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *