Comisia Europeană aprobă o schemă românească de ajutoare de stat din PNRR în valoare de 500 milioane de euro pentru înființarea de noi zone forestiere

via transilvanica, padure, munte

Comisia Europeană a aprobat, luni, o schemă românească de ajutor de stat în valoare de 500 milioane de euro, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a sprijini creșterea de noi suprafețe forestiere, arată un comunicat al Executivului european. 

Măsura se înscrie în strategia României de a asigura protecția pădurilor și a biodiversității. Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele strategice ale UE legate de tranziția ecologică.

Vicepreședintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Schema de 500 de milioane de euro aprobată astăzi va permite României să înființeze noi suprafețe forestiere. Aceste păduri vor contribui la prevenirea eroziunii și a inundațiilor, vor ajuta la curățarea aerului și la combaterea schimbărilor climatice. Măsura nu numai că va contribui la obiectivele Pactului Verde al UE, ci va sprijini și dezvoltarea economică a zonelor rurale din România.”

Măsura notificată de România, cu un buget de 500 de milioane de euro, va fi finanțată integral prin PNRR, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema, care se va derula până la 30 iunie 2026, are ca scop sprijinirea proprietarilor de terenuri agricole apte pentru împădurire pentru a înființa noi suprafețe de pădure, care vor genera un impact climatic pozitiv pe termen lung.

În cadrul schemei, sprijinul va lua forma unor granturi directe către proprietarii privați și publici de terenuri adecvate pentru împădurire , inclusiv municipalități, precum și asociațiile acestora. Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie să înființeze suprafețe forestiere de cel puțin 0,5 ha, sau centuri forestiere (adică șiruri de arbori și arbuști pentru protejarea terenurilor agricole de eroziunea eoliană și secetă) pe o suprafață de minim 0,1 ha. În plus, beneficiarii trebuie să se asigure că terenul pe care sunt plantate suprafețele de pădure sau centurile forestiere este adecvat pentru împădurire. În sfârșit, împădurirea trebuie efectuată cu respectarea unui plan de proiect aprobat de Garda Forestieră Română, în care se detaliază speciile de arbori și arbuști care urmează a fi plantați, precum și densitatea plantațiilor.

Sursa Foto: Via Transilvanica/ Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *