Comisia Europeană aprobă un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro, pentru a-i ajuta pe producătorii afectați de războiul din Ucraina. Ce alte acțiuni a pregătit UE pentu securitatea alimentară

alimente, mancare, legume Sursă foto: Unsplash

Comisia Europeană a aprobat un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro, inclusiv prin utilizarea rezervei de criză, pentru a-i sprijini pe producătorii cei mai afectați de consecințele grave ale războiului din Ucraina. CE a prezentat o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu, pregătite pentru a spori securitatea alimentară globală și pentru a sprijini fermierii și consumatorii din UE, în contextul creșterii prețurilor la alimente și a costurilor inputurilor, cum ar fi energia și îngrășămintele, spun oficialii UE. Aceștia au transmis că UE va continua să susțină cu fermitate evitarea restricțiilor la export și a interdicțiilor la exportul produselor alimentare și pentru o piață unică funcțională.

Creșterea prețurilor globale la mărfuri, accelerată și mai mult de invazia Ucrainei de către Rusia, evidențiază din nou necesitatea ca agricultura și lanțurile de aprovizionare cu alimente din UE să devină mai rezistente și mai durabile, în conformitate cu strategia Farm to Fork, subliniază reprezentanții comisiei.

“Comisia se angajează să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că UE, în calitate de exportator net de alimente și de producător agroalimentar de top, contribuie la securitatea alimentară globală, în special în Ucraina, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, care se bazează în mare parte pe importurile de cereale, precum și în Asia și Africa subsahariană. UE este principalul furnizor de asistență umanitară și pentru dezvoltare în domeniul alimentației și al sistemelor alimentare”, transmite comisia.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Oficialii UE subliniază că disponibilitatea alimentelor nu este în prezent în joc în UE, deoarece continentul este în mare parte autosuficient pentru multe produse agricole. “Cu toate acestea, sectorul nostru agricol este un importator net de produse specifice, de exemplu proteine ​​furajere. Această vulnerabilitate, împreună cu costurile ridicate ale inputurilor, cum ar fi îngrășămintele și energia fosilă, aduce provocări de producție pentru fermieri și riscă să crească prețurile alimentelor”, se arată într-un comunicat al CE.

„ Vom continua să oferim ajutor umanitar pentru a atenua suferința ucrainenilor, asigurându-le accesul la bunuri și servicii de bază, în special la alimente. În același timp, trebuie să evităm orice restricție la export, pentru a ține un “capac” asupra prețurilor la alimente. Deși UE însăși nu se confruntă cu un risc pentru securitatea alimentară, ar trebui totuși să abordăm problemele legate de accesibilitatea alimentelor și să luăm măsuri pentru a face ca lanțurile noastre agricole și de aprovizionare cu alimente să fie mai rezistente și mai durabile pentru a face față crizelor viitoare”, a declaratvVicepreședintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis.

„Nu vom lăsa Ucraina să stea singură în fața agresiunii ruse. Prima noastră prioritate este să ne asigurăm că ucrainenii au suficientă hrană, combustibil și apă. De asemenea, îi vom ajuta să continue să planteze și să cultive cereale și semințe oleaginoase, foarte necesare pentru ei înșiși și pentru lume și să le facilităm exporturile. UE este o superputere agricolă și ne vom asigura că fermierii noștri beneficiază de sprijinul complet al Comisiei pentru a răspunde nevoilor globale de hrană. Vom face acest lucru în timp ce ne străduim să facem lanțurile noastre de aprovizionare cu alimente mai durabile și mai rezistente la crizele viitoare”, a spus și Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Comisia a anunțat că sprijină Ucraina în dezvoltarea și punerea în aplicare a unei strategii de securitate alimentară pe termen scurt și mediu pentru a se asigura că inputurile ajung la ferme acolo unde este posibil și că sunt menținute instalațiile de transport și depozitare pentru a permite Ucrainei să-și hrănească cetățenii și, în cele din urmă, să-și recâștige piețele de export.

Un program de sprijin de urgență al UE de 330 de milioane EUR pentru Ucraina va contribui la asigurarea accesului la bunuri și servicii de bază, precum și la protecția populației. Programul urmărește să ajute la atenuarea suferinței ucrainenilor prin asigurarea accesului la bunuri și servicii de bază, precum și la protecția acestora. Un alt obiectiv important va fi reconstruirea infrastructurii civile la scară mică, planificarea strategică, precum și asigurarea securității energetice.

Comisia a mai transmis că va asigura o urmărire și o analiză regulată a prețurilor la alimente și a insecurității alimentare și își va continua angajamentul în organismele internaționale și multilaterale (FAO, OMC, G7, G20) pentru coordonarea politicilor. În plus, UE a intensificat asistența umanitară pentru regiunile și grupurile de populație cele mai afectate de insecuritatea alimentară.

În programul 2021-27 de cooperare internațională, UE va lucra la dezvoltarea sustenabilității sistemelor alimentare cu aproximativ 70 de țări partenere. În plus, la Summitul Nutriție pentru Creștere de la Tokyo din decembrie 2021, UE și statele sale membre s-au angajat să continue să abordeze malnutriția cu un angajament substanțial în valoare de 4,3 miliarde EUR, inclusiv cel puțin 2,5 miliarde EUR din partea UE pentru cooperarea internațională în domeniul nutriției. obiectiv în perioada 2021-2024.

UE va continua să susțină cu fermitate evitarea restricțiilor la export și a interdicțiilor la exportul produselor alimentare și pentru o piață unică funcțională.

 

Sprijinirea fermierilor și a consumatorilor din UE

Pentru a îmbunătăți accesibilitatea alimentelor, statele membre pot, de asemenea, să pună în aplicare cote reduse ale taxei pe valoarea adăugată și să încurajeze operatorii economici să limiteze prețurile cu amănuntul, transmite CE. Statele membre pot, de asemenea, să atragă din fonduri UE, cum ar fi Fondul de ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD), care sprijină acțiunile țărilor UE de a oferi hrană și/sau asistență materială de bază celor mai vulnerabili.

“Pentru a-și îndeplini rolul de furnizor global de alimente care continuă să fie pe deplin implicat în tranziția ecologică, sectorul agricol al UE are nevoie de tot sprijinul nostru”, transmite CE.

Măsuri adoptate de Comisie:

  • Un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro, inclusiv prin utilizarea rezervei de criză, pentru a sprijini producătorii cei mai afectați de consecințele grave ale războiului din Ucraina. Pe această bază, statele membre ar putea oferi sprijin financiar suplimentar fermierilor, pentru a contribui la securitatea alimentară globală sau pentru a aborda perturbările pieței din cauza costurilor crescute ale inputurilor sau a restricțiilor comerciale. Ar trebui să se acorde prioritate sprijinului pentru fermierii implicați în practici durabile, asigurându-se totodată că măsurile vizează sectoarele și fermierii care sunt cel mai grav afectați de criză.
  • Mai multe avansuri de plăți directe, precum și măsuri de dezvoltare rurală legate de suprafață și animale, către fermieri începând cu 16 octombrie 2022.
  • Măsuri de “plasă de siguranță” pentru sprijinirea pieței cărnii de porc, având în vedere situația deosebit de dificilă a sectorului.
  • O derogare excepțională și temporară care să permită producerea oricăror culturi în scopuri alimentare și furajere pe terenurile care ar trebui să rămână temporar nefolosite, menținând în același timp nivelul complet al plății pentru ecologizare pentru fermieri. Acest lucru va mări capacitatea de producție a UE, în ciuda disponibilității limitate a terenurilor fertile.
  • Flexibilități temporare specifice ale cerințelor existente de import pentru hrana animalelor vor contribui la atenuarea presiunii pe piața hranei pentru animale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: