Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a făcut apel la România să facă eforturi pentru finalizarea Planului Naţional Strategic (PNS) în termenul prevăzut, respectiv până la 31 decembrie 2021, dar, în acelaşi timp, a menţionat că sistemul informatic dedicat depunerii acestei strategii nu va fi închis la data-limită, în contextul în care “mai multe state membre nu vor putea respecta acest termen”, scrie Agerpres.
“În ceea ce priveşte Planul Naţional Strategic (PNS), ministrul a solicitat flexibilitate în privinţa transmiterii PNS până la 31 decembrie 2021, având în vedere că s-a întârziat mult cu adoptarea cadrului legislativ al PAC. În privinţa termenului limită pentru depunerea PNS la Comisia Europeană, comisarul Wojciechowski a precizat că este la curent cu faptul că mai multe state membre nu vor putea respecta acest termen, asigurând că sistemul informatic nu va fi închis la 31 decembrie 2021. A făcut apel la România să facă eforturi pentru finalizarea PNS în termenul prevăzut”, se menţionează într-un comunicat al ministerului Agriculturii.
Iar ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a solicitat Consiliului Agricultură şi Pescuit flexibilitate din partea Comisiei Europene privind depunerea Planurilor Strategice, respectiv până la 1 martie 2022, întrucât întârzierile în adoptarea bazei legale vor afecta pregătirea noii perioade de programare, iar fermierii nu vor putea să se familiarizeze în timp util cu noile reguli ale PAC, informează ministerul de resort.
În ceea ce priveşte protecţia populaţiilor de carnivore mari, ministrul român a subliniat că impactul acestora asupra agriculturii şi pescuitului sunt multidimensionale şi oarecum controversate.
“Anumite specii care au fost în trecut ameninţate cu dispariţia, acum s-au înmulţit foarte mult şi provoacă pagube importante pentru agricultură, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare în plan socio-economic. Sunt specii care ameninţă nu doar efectivele de animale, ci şi aşezările umane şi viaţa cetăţenilor”, a spus Chesnoiu.
În acest context, comisarul Wojciechowski a transmis că protecţia populaţiilor de carnivore mari va rămâne în atenţie şi că statele membre UE sunt încurajate să vină cu propuneri raportate la specificul naţional.
Pe de altă parte, referitor la practicile comerciale neloiale, Chesnoiu a afirmat că proiectul de lege pentru transpunerea directivei se află în dezbatere în Camera Deputaţilor şi că se fac eforturi pentru finalizarea acestuia cât mai curând, însă până la punerea în aplicare mai este nevoie de timp, sens în care a făcut apel la comisar să nu se avanseze cu procedura de infringement. “Comisarul Wojciechowski a apreciat eforturile României şi a opinat că informarea corectă din partea României ar permite neactivarea procedurii de infringement”, notează MADR.
Potrivit ministerului de resort, Chesnoiu a informat, totodată, că are în vedere solicitarea derogării privind utilizarea neonicotinoidelor pentru floarea-soarelui.
Adrian Chesnoiu a avut, la Bruxelles, o întrevedere şi cu Julien Denormandie, omologul său din Franţa şi viitorul preşedinte al Consiliului de miniştri ai Agriculturii şi Pescuit, la solicitarea acestuia. În acest sens, ministrul francez şi-a prezentat priorităţile Preşedinţiei Franceze care vizează: reciprocitatea în aplicarea standardelor înalte, inclusiv pentru reziduurile de pesticide ale produselor importate în UE, sens în care vor fi adoptate acordurile comerciale de liber schimb şi politica comercială a UE pentru a fi în linie cu ambiţiile înalte de climă şi mediu ale PAC; agricultura fixatoare de azot care va constitui şi subiectul reuniunii informale a miniştrilor din 7-8 februarie; combaterea importurilor care provin din zonele despădurite.
La rândul său, ministrul român al Agriculturii a evidenţiat întârzierile în adoptarea reformei PAC care au afectat elaborarea PNS, sens în care a solicitat sprijinul Preşedinţiei Franceze pentru decalarea termenului de depunere a PNS. În răspunsul său, ministrul francez a subliniat că, din discuţia cu Comisia Europeană, a rezultat că o serie de state membre ar avea probleme cu respectarea termenului de depunere a acestui document, înţelege dificultăţile României în elaborarea la timp şi va susţine solicitarea omologului român privind flexibilitatea transmiterii PNS.