Comisia Europeană, dispusă la negocieri cu SUA pentru ca UE să cumpere produse energetice în schimbul scăderii taxelor vamale

sua versus ue Sursa foto: Dreamstime / Donfiore

Comisia Europeană a transmis marţi că este dispusă să negocieze sporirea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, aşa cum a sugerat preşedintele american Donald Trump pentru ca acesta să accepte reducerea taxelor vamale pe care le-a anunţat săptămâna trecută, precizând însă că nu Bruxellesul discută şi semnează contractele, ci companiile interesate, deşi politica energetică a UE este influenţată de executivului comunitar, relatează agenţia de știri EFE, citată de Agerpres.

“Jumătate din gazul nostru natural lichefiat (GNL) vine deja din SUA şi suntem dispuşi să achiziţionăm mai mult, să colaborăm cu administraţia Donald Trump, suntem dispuşi să negociem cu SUA”, a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru sectorul energetic, Anna-Kaisa Itkonen.

Totuşi, ea a subliniat că executivul executivul comunitar “ca atare nu este un jucător pe piaţă”, la o zi după ce Trump a respins oferta europeană de taxe vamale reciproce zero pentru produsele industriale şi a semnalat că ar putea accepta o diminuare a taxelor vamale de 20% (25% pentru autovehicule, oţel şi aluminiu) pe care le-a decis săptămâna trecută contra Uniunii Europene numai dacă aceasta va cumpăra din SUA produse energetice în valoare de 350 de miliarde de dolari, sumă ce reprezintă deficitul comercial al SUA în comerţul cu UE.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Nu am negociem niciunul dintre aceste contracte. Ceea ce putem face în mod concret este să revizuim procedurile de certificare pentru infrastructura de GNL şi să analizăm opţiunile de agregare a cererii’, a adăugat aceeaşi purtătoare de cuvânt.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Uniunea Europeană şi-a stabilit un obiectiv – neobligatoriu pentru statele membre – de a elimina complet importurile de gaze naturale ruseşti până în anul 2027, în contextul deteriorării relaţiilor cu Rusia după invazia în Ucraina. Însă unele state membre nu au reuşit să-şi diversifice substanţial importurile energetice. Mai mult, importurile de gaze ruseşti în UE au crescut anul trecut, după ce scăzuseră în 2023.

În urma invaziei ruse în Ucraina şi a sabotării conductelor Nord Stream, UE a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze naturale ruseşti, care au fost înlocuite parţial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate în special din SUA. Aduse cu nave transportatoare de gaz, aceste gaze sunt însă mai costisitoare decât gazele naturale transportate prin conductele existente.

Or, blocul comunitar are nevoie de energie la preţuri reduse pentru a-şi menţine industriile competitive în concurenţa cu rivalii din China şi SUA, unde costurile energiei sunt de câteva ori mai mici.

Anul trecut, 16,1% din petrolul consumat în UE a fost achiziţionat din SUA. De asemenea, 45,3% din GNL-ul importat anul trecut de UE provine din SUA. Alţi furnizori importanţi de GNL pentru ţările UE mai sunt Rusia (17,5%) şi Norvegia (13,5%), aceasta din urmă fiind de asemenea furnizorul a 45,6% din gazul natural importat de UE prin conducte.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.