Comisia Europeană: Economisirea energiei este cea mai ieftină modalitate de a reduce dependența de Rusia/ Ce măsuri propune pentru consumatorul obișnuit

energie verde incalzire globala bec

Comisia Europeană a propus miercuri un amplu plan de măsuri drastice ca să scadă dependența de gazul rusesc, unele dintre acestea adresându-se și consumatorului obișnuit de energie.

„Economisirea energiei este cea mai ieftină, mai sigură și mai curată modalitate de a reduce dependența noastră de importurile de combustibili fosili din Rusia. Cu toții ne putem implica cu ușurință în reducerea consumului de energie, de la consumatori și întreprinderi până la toate sectoarele industriale”, arată Comisia Europeană.

Instituția susține că, împreună cu măsurile de eficiență energetică, acțiunile noastre individuale vor avea un impact pozitiv asupra prețurilor – reducând direct facturile la energie, făcând economia noastră mai rezistentă și accelerând tranziția UE la energie curată.

Există multe modalități de a reduce consumul de energie în viața noastră de zi cu zi, arată CE, prin:

  • Reducerea temperaturii de încălzire a locuinței
  • Utilizarea mai rară a aerului condiționat
  • Utilizarea mai eficientă a aparatelor de uz casnic
  • Condusul mai economic
  • Trecerea către mai mult transport public și mobilitate activă
  • Stingerea luminilor

„Toți utilizatorii de energie trebuie să fie conștienți de cele mai bune oportunități de economisire și de pașii cei mai eficienți pe care îi pot face. Comisia va sprijini cetățenii cu informații specifice pentru a-i ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză și să facă achiziții eficiente din punct de vedere energetic. Vom lucra împreună cu organizații precum Agenția Internațională pentru Energie, statele membre și autoritățile locale pentru a identifica și promova cele mai eficiente acțiuni de economisire a energiei”, mai arată instituția.

Comisia Europeană estimează că prin aceste acțiuni simple putem reduce cu 5% cererea de gaze, respectiv cu 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale, și cu 5% cererea de petrol, respectiv cu 16 miliarde de Tone Echivalent Petrol.

sursa foto: Pexels/ Singkham

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *