Chiar dacă este minunat să ți se ofere ceva gratuit, personalul Comisiei Europene, ramura executivă a Uniunii Europene, nu le mai poate accepta – fie că este vorba de abonamente olimpice sau bilete la concerte, scrie Fortune.
Comisia ar fi comunicat personalului său, printr-un e-mail, că va interzice gratuitățile, deoarece acestea ridică “probleme de conformitate cu comportamentul etic așteptat al membrilor și personalului sau pot crea riscuri de reputație pentru Comisie și pentru persoanele în cauză”, a relatat miercuri Politico.
Se spune că regula se aplică evenimentelor de amploare ale căror bilete sunt adesea greu de obținut, cum ar fi concursul Eurovision și Jocurile Olimpice. Nu există un prag clar pentru valoarea cadourilor pe care le pot accepta funcționarii. Deși comisarii pot accepta anumite cadouri cu condiția ca valoarea acestora să fie mai mică de 150 de euro, aceștia sunt încurajați să le refuze.
O situație în care excepția s-ar aplica este cea a evenimentelor sportive, dacă membrul personalului reprezintă comisia sau dacă biletele sunt oferite din curtoazie.
“Riscul reputațional al acceptării unui bilet este ridicat atunci când publicul larg are dificultăți în a obține bilete”, se arată în e-mail.
Orientarea generală pentru personal este că “o simplă ofertă de bilete constituie un cadou care, în general, ar trebui refuzat”, a declarat pentru Fortune un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Dacă funcționarul trebuie să accepte cadoul din motive diplomatice sau de altă natură, acesta trebuie să ceară permisiunea.
“Comisarii nu trebuie să solicite sau să accepte cadouri decât dacă există o justificare corespunzătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Noile norme au apărut în lumina scandalurilor în care au fost implicați membri ai comisiei pe conturi similare. De exemplu, Henrik Hololei, care a lucrat în departamentul de transporturi, a beneficiat de zboruri gratuite în timpul negocierii unei afaceri majore anul trecut. Comisia are un model de acceptare a călătoriilor plătite de terți, parțial sau integral, a constatat Politico.
În iunie anul trecut, Comisia Europeană a propus adoptarea unei abordări standardizate pentru toate organismele UE cu privire la acceptarea cadourilor, ospitalității și aranjamentelor de călătorie de la terți.
Personalitățile politice de profil înalt sunt, în general, analizate pentru astfel de acțiuni din cauza conflictelor etice. Astfel de acțiuni ar putea crea o relație quid-pro-quo, dând politicienilor mai multă putere pentru a influența afacerile.
Există numeroase exemple chiar și în afara Uniunii Europene.
De exemplu, luna trecută, prim-ministrul britanic Keir Starmer ar fi acceptat bilete la evenimente, haine și alte gratuități în valoare de 76.000 de lire sterline de la donatori după alegerile generale din 2019, a scris Financial Times. Aceste taxe sunt, de obicei, menite să fie dezvăluite în registrul de interese al Camerei Comunelor din Regatul Unit, excluzând călătoriile internaționale.
Starmer și-a apărat decizia de a accepta bilete gratuite la meciurile de fotbal, spunând că a fost o problemă de securitate ca el să stea în tribune.